Južokorejske tvrtke će prestati s isporukom čipova Huaweiu

Unsplash/Kilian Seiler

Velike južokorejske tvrtke će sljedeći tjedan prestati s isporukom čipova za Huawei.

Sljedeći tjedan stupaju na snagu nove ekonomske sankcije Sjedinjenih Američkih Država protiv poznate kineske kompanije. Tehnološke tvrtke iz azijske zemlje neće više moći izvoziti čipove, jer je Južna Koreja veliki saveznik SAD-a.

Ističe se kako većina tih kompanija koristi suvremenu američku tehnologiju i strojeve. Trgovački rat između SAD-a i Kine sigurno ne odgovara planovima i ugovorima, koje imaju južnokorejski proizvođači tehničke opreme.

Profesor Yang Jun-Sok sa Korejskog katoličkog sveučilišta je rekao kako bi Koreanci po ovom pitanju najradije “bili negdje u sredini”. U slučaju da se zabrane i sankcije prošire na sve kineske tvrtke, bila bi to “velika šteta”. Drugi stručnjaci naglašavaju kako su predsjednički izbori u SAD-u vrlo važni, no imaju osjećaj kako će se “ekonomski rat nastaviti”.

Ponavlja se da je Huawei jedan od najvećih “klijenata” južnokorejske kompanije Samsung. Ekonomisti predviđaju kako bi to moglo rezultirati iznenadnom popularnošću tvrtke na nekim drugim svjetskim tržištima.

Komentiraj