Južnokorejski ronioci u Budimpešti pokušavaju doći do potopljenog broda

Južnokorejski ronioci spasioci u ponedjeljak su izveli testna ronjenja u Dunavu u Budimpešti u okviru plana zarona do olupine turističkog broda koji je prevozio južnokorejske turiste kada je prošlog tjedna potonuo nakon nesreće.

Ploveći hotel Viking Sigyn udario je u srijedu tijekom jake kiše u manji turistički brod Sirenu na Dunavu. Sirena, na kojoj je bila skupina Južnokorejaca, prevrnuo se i potonuo u najgoroj nesreći na Dunavu u posljednjih pola stoljeća.

Sedmero Korejaca je spašeno, a sedam tijela pronađeno je u noći nesreće. Još 21 osoba, 19 Korejaca i dvoje Mađara, nestali su i vjeruje se da su mrtvi.

Nabujala rijeka sprječavala je ronioce u dolasku do olupine i u pronalasku stradalih pet dana nakon nesreće.

Korejski tegljači i nekoliko gumenih glisera zamijenili su mađarskog tegljača u ponedjeljak rano ujutro, pripremajući se za test i ronjenje, rekao je snimatelj Reutersa s mjesta događaja.

“Zaron će se testirati od 8 sati ujutro po lokalnom vremenu kako bismo provjerili mogućnost podvodnog rada čim završe pripreme”, poručili su spasioci u izjavi.

“Mjesto ulaska će biti s tegljača koji se nalazi na mjestu nesreće. Cilj današnjeg zarona nije pokušati ući u brod nego prvo provjeriti kakva je situacija”.

Komentiraj