Južnokorejski predsjednik Moon Jae rekao je u srijedu u Seulu da je spreman sastati se sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom “pod odgovarajućim uvjetima”, a američkom predsjedniku zahvalio je na pritisku koji je po njegovu mišljenju omogućio obnovu dijaloga između dviju Koreja.

Dan nakon prvog sastanka koji je nakon dvogodišnje stanke održan između predstavnika Južne i Sjeverne Koreje, Moon je na konferenciji za novinare u Seulu rekao da je denuklearizacija Korejskog poluotoka “put prema miru i naš cilj”.

Istkanuo je da će na sastanak sa sjevernokorejskim vođom pristati ako postoje mogućnosti za “opipljive rezultate”, prenosi agencija dpa.

“U dobrim uvjetima, mogu sudjelovati na bilo kakvom summitu”, rekao je Moon na drugoj konferenciji za novinare koju je održao nakon dolaska na vlast u svibnju.

“Ali to neće biti načelan sastanak. Da bi se održao sastanak na vrhu, moraju se stvoriti dobri uvjeti i zajamčiti neki rezultati”, objasnio je.

Moon, predsjednik lijevog centra bio je uvijek  naklonjen dijalogu sa Sjevernom Korejom za razliku od bivše predsjednice, konzervativke Park Geun-Hye.

Moon je rekao da Sjedinjene Države imaju velike zasluge za obnovu međukorejskih razgovora, piše .

“Mislim da predsjednik (Donald) Trump ima velike zasluge za ostvarenje međukorejskih razgovora, na tome mu zahvaljujem”, rekao je. Dodao je da bi “to mogao biti rezultat sankcija i pritiska” koje nad režimom u Pjongjangu čini međunarodna zajednica predvođena SAD-om.

Južna Koreja s međunarodnom zajednicom i dalje će raditi na denuklearizaciji svoga sjevernog susjeda i neće ublažiti sankcije Pjongjangu protiv volje međunarodne zajednice.

“Dijalog sa Sjevernom Korejom sada je počeo, no budući da sjevernokorejski nuklearni problem nije riješen, Južna Koreja će nastaviti  s pritiskom i sankcijama međunarodne zajednice, rekao je Moon.

Na sastanku u utorak izaslanstva dviju zemalja dogovorila su ključne korake za pomirenje: obnovu dijaloga i susrete obitelji razdvojenih od Korejskog rata 50-ih te uspostavu vojnih veza i sudjelovanje sjevernokorejskih sportaša na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji.

Sjeverna Koreja najavila je u utorak da će poslati izaslanstvo na Zimske olimpijske igre koje se održavaju u veljači u Pyeongchangu u Južnoj Koreji.

“Moramo nastaviti naše napore kako bi se Olimpijske igre održale u miru”, izjavio je Moon.

Stanje na Korejskom otoku pogoršalo se u protekle dvije godine u koje je Sjeverna Koreja izvela tri nova nuklearna pokusa i više testiranja raketa.

Komentiraj