Južnokorejski par slučajno oštetio djelo vrijedno pola milijuna dolara

Južnokorejski par optužen da je oštetio uličnu umjetnost američkog graffiti umjetnika JonOnea rekao je da su greškom mislili da im je dopušteno intervenirati na tom dijelu u sklopu „participatorne umjetnosti”, rekao je kustos.

Šareno apstraktno djelo dugačko 700, a visoko 240 centimetara, procjenjuje se na 500 tisuća dolara, a JonOne ga je pred publikom naslikao 2016. u Seulu.

Kad je prebačeno u galeriju Lotte World Mall, s njim su prenesene te izložene i kantice boje i kistovi koji se također smatraju dijelom instalacije.

Voditelji izložbe objavili su kako su u nedjelju na nadzornim kamerama ulovili mladića i djevojku kako se koriste bojom i dodaju svoj pečat slici, prenosi agencija Reuters.

Par je uhićen, no kasnije su pušteni na slobodu jer je galerija odlučila da ih neće tužiti, vjerujući da je bila riječ o nenamjernoj grešci.

„Mislili su da to smiju napraviti, da je djelo otvoreno za participaciju i pogriješili su”, rekao je organizator izložbe Kang Wook.

„Trenutno raspravljamo s umjetnikom oko toga hoćemo li restaurirati sliku”, dodao je.

Galerija je nakon incidenta ogradila djelo žicom i stavila natpise „ne diraj”.

Dio posjetitelja izložbe u petak je fotografiralo oštećeno djelo, a Kang je kazao kako je nakon incidenta porastao interes za izložbom.

Komentiraj