Južnokorejska predsjednica žali što nije mogla dovršiti mandat

EPA/JEON HEON-KYUN/POOL

Smijenjena i osramoćena južnokorejska predsjednica Park Geun-hye u nedjelju je kazala da joj je žao što ne može dovršiti svoj mandat, dodavši da će se istina o najnovijim događajima na kraju ipak otkriti.

Najviše južnokorejsko pravosudno tijelo u petak je jednoglasno potvrdilo opoziv predsjednice Park Geun-Hye upletene u korupcijski skandal koji je bio snažno odjeknuo u javnosti, obrazloživši da su njezini postupci “nanijeli golemu štetu duhu (…) demokracije i vladavine prava”.

Predsjednik Ustavnog suda Lee Jung-Mi je tada kratko dodao: “Predsjednica Park je razriješena dužnosti”.

Park je preko svog predstavnika, člana parlamenta Min Kyung-wooka, kazala da preuzima odgovornost za ishod događaja koji su kulminirali njezinim opozivom. Bivša predsjednica napustila je Plavu palaču i vratila se u privatni dom u južnoj četvrti Seula.

Park (65), kći vojnog diktatora Park Chung-Heea postala je 2012. prva predsjednica Južne Koreje, osvojivši na izborima najveći broj glasova birača u demokratskoj eri.

No skandal u čijem se središtu našla njezina prijateljica Choi Soon-Sil, nagnao je milijune ljudi da izađu na ulicu i traže njezin odlazak dok su se u zemlji pogoršavale gospodarske i društvene prilike.

Choi Soon-Sil (60) je početkom studenog 2016. uhićena zbog prijevare i zloporabe vlasti. Optužena je da je svoj utjecaj na Park iskoristila kako bi industrijske kompanije navela da ulažu u sumnjive fondove, a ona se tim novcem poslije koristila u privatne svrhe.

Komentiraj