Stotine tisuća prosvjednika u Seulu tražilo je, šesti tjedan zaredom, ostavku predsjednice Park Geun-Hye noću na subotu, a nekoliko sati poslije oporbene stranke podnijele su u parlamentu zahtjev za njezin opoziv.

O zahtjevu za opoziv Nacionalna skupština trebala bi glasati u petak, no bez obzira hoće li biti prihvaćen, Park je prvi demokratski izabran šef države Južne Koreje koji neće završiti puni petogodišnji mandat.

Predsjednica Park Geun-Hye (64), je pod golemim pritiskom zbog skandala u čijem je središtu njezina prijateljica Choi Soon-sil, uhićena zbog prijevare i zloporabe vlasti pod optužbama da se utjecajem na Park koristila kako bi industrijske kompanije navela da ulažu u sumnjive fondove, a ona se tim novcem poslije koristila u osobne svrhe.

Milijuni prosvjednika su proteklih tjedana na ulicama tražili predsjedničinu ostavku odmah i sada je jedino pitanje kada će Park otići s vlasti.

Zahtjev za izglasavanje nepovjerenja u ranim jutarnjim satima u subotu podržao je 171 zastupnik u parlamentu od 300 mjesta.

Predsjednica je prošli tjedan rekla da će prepustiti parlamentu da odluči o pitanju njezina odlaska kada pronađu način za prijenos vlasti kojim bi se na minimum smanjio bilo kakav vakuum i kaos u upravljanju.

Ta izjava predsjednice Park kojoj predsjednički mandat istječe početkom 2018., smatra se njezinim očajničkim pokušajem da izbjegne  opoziv.

Ako opoziv prođe, Ustavnom sudu trebat će do šest mjeseci da ga odobri.

Komentiraj