Južnoafrički predsjednik Ramaphosa neće podnijeti ostavku unatoč skandalu oko ukradenog novca

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa neće podnijeti ostavku unatoč skandalu oko novca ukradenog s njegove farme, rekao je njegov glasnogovornik. Sukob se vrti oko tvrdnji da je držao velike svote gotovine na svom imanju, a zatim prikrio krađu. Skupina pravnih stručnjaka zaključila je da on mora odgovoriti na svoj slučaj.

No, glasnogovornik Ramaphose sugerirao je da će se on nastaviti boriti i umjesto da odustane, tražit će drugi mandat kao čelnik svoje stranke ANC. “Predsjednik Ramaphosa ne podnosi ostavku na temelju pogrešnog izvješća, niti se povlači sa strane”, rekao je Vincent Magwenya. “Možda je u dugoročnom interesu i održivosti naše ustavne demokracije, daleko izvan predsjedničkog mandata Ramaphose, da se takvo očito manjkavo izvješće ospori”, dodao je.

Skandal je izbio u lipnju, kada je bivši južnoafrički šef špijuna, Arthur Fraser, podnio prijavu policiji optužujući predsjednika za skrivanje krađe 4 milijuna dolara (3,25 milijuna funti) u gotovini s njegove farme divljači Phala Phala 2020. godine. Ramaphosa je priznao da je novac ukraden, ali je rekao da se radi o 580.000 dolara, a ne o 4 milijuna dolara.

Predsjednik je rekao da je 580.000 dolara došlo od prodaje bivola, ali je vijeće, na čelu s bivšim vrhovnim sucem, reklo da ima “značajnu sumnju” o tome je li do prodaje došlo. Nalazi komisije predani su parlamentu, koji ih treba ispitati i odlučiti hoće li ili ne pokrenuti postupak opoziva predsjednika.

Ramaphosa također je pod pritiskom opozicije, kao i suparnika iz vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), da podnese ostavku. On bi se trebao sastati s najvišim rukovodstvom ANC-a u nedjelju i ponedjeljak nakon što se nije pojavio na ranijem sastanku. Skandal je posebno štetan za Ramaphosu jer je došao na vlast obećavši da će raščistiti s korupcijom koja je pratila zemlju pod njegovim prethodnikom Jacobom Zumom. ANC je i dalje duboko podijeljen između pristaša  Zume i onih koji podržavaju g. Ramaphosu.

Ramaphosu će  se za vodstvo ANC-a suprotstaviti njegov bivši ministar zdravstva Zweli Mkhize, koji je također optužen za korupciju. On negira optužbe.

 

Komentiraj