Južnoafrička Republika: “Zabrana putovanja zbog nove varijante neopravdana”

Južnoafrička Republika je u petak ocijenila da je zabrana putovanja uvedena zbog nove varijante koronavirusa neopravdana, nakon što je Velika Britanija zabranila slijetanje zrakoplova iz nekih zemalja s juga Afrike, primjer koje su ubrzo slijedile druge zemlje.

Ministar zdravstva Joe Phaahla izjavio je novinarima da je Južnoafrička Republika transparentna i da je zabrana putovanja suprotna standardima Svjetske zdravstvene organizacije.

Znanstvenici su otkrili relativno mali broj slučajeva nove varijante B.1.1.529, uglavnom u Južnoafričkoj Republici, ali i u Bocvani, Hong Kongu i u Izraelu. No, zabrinuti su što ima veliki broj mutacija zbog kojih bi virus mogao postati otporniji na cjepivo i lakše se prenositi.

“Zabrinuti smo zbog štete koju britanska zabrana može nanijeti turizmu i gospodarstvu obiju zemalja”, rekao je ministar vanjskih poslova Naledi Pandor u priopćenju.

Osim iz Južne Afrike, Britanija je zabranila i letove iz Bocvane, Lesota, Esvatinija, Zimbabvea i Namibije. I članice EU-a su se dogovorile da će suspendirati putovanja na jug Afrike nakon pojave nove varijante, priopćilo je predsjedništvo Unije u petak.

No, Salim Abdool Karim, jedan od vodećih južnoafričkih epidemiologa, kaže da se protiv nove varijante treba “boriti globalno”, podsjetivši da se delta varijanta u roku od tri tjedna od prve pojave proširila na 53 zemlje.

“Dakle, zatvaranje granica ne pomaže….Moramo zajednički naći rješenje za ovu varijantu. I ne pretjerivati”, izjavio je Karim nazvavši britansku zabranu “paničnom reakcijom”.

WHO bi kasnije u petak trebao odlučiti o tome hoće li novu varijantu klasificirati kao “zabrinjavajuću”, oznaka koju su dosad dobile četiri varijante. No, mogli bi proći tjedni prije nego znanstvenici u potpunosti shvate utjecaj njezinih mutacija.

Komentiraj