FaH

Južni Sudan: UN se nada da će tranzicija stvarno početi s povratkom Machara

Šef južnosudanskih pobunjenika Riek Machar prisegnuo je kao zamjenik predsjednika, nakon povratka u glavni grad u utorak, prvi put nakon sukoba prije više od dvije godine.

Machar preuzima dužnost koju je obnašao prije izbijanja sukoba u prosincu 2013.

Povratak Machara bi trebao omogućiti stvarni početak tranzicije u zemlji opustošenoj građanskim ratom, ocijenio je u utorak jedan visoki dužnosnik UN-a.

Taj povratak nekoliko puta odgađan trebao bi otvoriti novo poglavlje za zemlju, dodao je pred Vijećem sigurnosti Herve Ladsous, šef  UN-ovih mirovnih operacija.

Nazvavši taj povratak odlučnom etapom mirovnog procesa, Ladsous je ocijenio bitnim da sve strane iskoriste priliku i dokažu da žele pokrenuti mirovni proces.

Machar je prisegnuo prema uvjetima mirovnog sporazuma postignutog prije osam mjeseci, a njegova se primjena stalno odgađala nesuglasicama između Machara i vlade predsjednika Salve Kiira.

Macharov povratak ključan je za mirovni sporazum, jer je njegovom smjenom predsjednik Kiir zapalio dvogodišnji rat u prosincu 2013. u kojem su tisuće ubijene, a milijuni raseljeni u toj najmlađoj zemlji na svijetu.

Komentiraj