Južni Sudan: Tisuće stanovnika bježe od intenzivnih sukoba u Jubi

Fah

Tisuće stanovnika južnosudanske prijestolnice Jube bježale su u nedjelju od intenzivnih sukoba redovnih snaga i bivših pobunjenika, dviju strana koje si međusobno prebacuju odgovornost za novo nasilje.

Tu sukobi, u kojima je u dva dana poginulo najmanje 150 osoba, ugrožavaju krhko primirje potpisano prošle godine u najmlađoj državi na svijetu koja je u subotu obilježila petu obljetnicu neovisnosti.

Borbe su u četvrtak i petak izbile između snaga odanih predsjedniku Salvi Kiiru i vojnika koji podupiru potpredsjednika Rieka Machara.

Najnoviji val nasilja pokazuje rastuću nestabilnost Južnog Sudana i krhkost mirovnog sporazuma potpisanog u kolovozu 2015. između predsjednika Kiira i vođe pobune u to vrijeme Machara, čije se snage sukobljavaju od prosinca 2013.

Polovica tih pet godina postojanja obilježena je žestokim sukobima zbog suparništva između Kiira i Machara.

Od prosinca 2013. u sukobima je  poginulo više desetaka tisuća ljudi. Sukobi su izazvali humanitarnu krizu i prisilili tri milijuna stanovnika da pobjegnu dok 5 milijuna ovisi o hitnoj pomoći u hrani.

U sklopu mirovnog sporazuma između Kiira i Machara, Machar se u travnju vratio u Jubu gdje je postavljen za zamjenika predsjednika i s Kiirom je osnovao vladu nacionalnog jedinstva.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]