Južna Koreja tvrdi da je nestalog dužnosnika ubila Sjeverna Koreja

Južnokorejsko Ministarstvo obrane u četvrtak je priopćilo da je njihovog dužnosnika, koji je nestao u ponedjeljak, zbila Sjeverna Koreja. Navode, prenosi BBC, da je muškarac pronađen vodama Sjeverne Koreje, nakon toga je u njega pucano, a njegovo je tijelo zapaljeno.

Južnokorejska vojska je izvijestila u četvrtak da je dužnosnik ustrijeljen, a da je zatim njegovo tijelo poliveno uljem i zapaljeno, vjerojatno u nastojanju da spriječi širenje koronavirusa. Američki vojni zapovjednik u Južnoj Koreji rekao je ovog mjeseca da su sjevernokorejski vojnici dobili naredbu da pucaju da ubiju kako bi spriječili ulazak koronavirusa u zemlju.

“Naša vojska snažno osuđuje takav brutalan čin i poziva Sjevernu Koreju da pruži objašnjenje i kazni odgovorne. Također upozoravamo Sjevernu Koreju da snosi svu odgovornost za taj incident”, navodi se u priopćenju.

Dužnosnik južnokorejskog ministarstva za oceane i ribarstvo (47) nestao je iz čamca za vrijeme inspekcijskog obilaska oko 10 kilometara južno od morske granice Sjeverne i Južne Koreje. Južnokorejska vojska kaže kako dokazi upućuju na to da je vjerojatno pokušao prebjeći na Sjever. Južna Koreja pokrenula je potragu za njim u kojoj su sudjelovali brodovi i zrakoplovi.

Komentiraj