EPA/KOREA

Južna Koreja šalje posebnog izaslanika u Sjevernu Koreju

Južna Koreja planira poslati posebnog izaslanika u Sjevernu Koreju na poziv sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, rekao je u četvrtak južnokorejski predsjednik Moon Jae-in u telefonskom razgovoru s američkim kolegom Donaldom Trumpom.

Dvojica predsjednika razgovarala su o nedavnom posjetu visokih sjevernokorejskih dužnosnika Južnoj Koreji, priopćio je ured južnokorejskog predsjednika.

Zimske olimpijske igre dale su poticaj nedavnom poboljšanju odnosa između dviju Koreja nakon više od godine dana izrazitog jačanja napetosti zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa i šestog, do sada najvećeg nuklearnog pokusa usprkos UN-ovim sankcijama.

“(Moon i Trump) suglasili su se da će nastaviti ulagati napore u cilju denuklearizacije Korejskog poluotoka očuvanjem zamaha u dijalogu Sjeverne i Južne Koreje”, navodi se u priopćenju.

Slanjem izaslanika u Pjongjang, Moon će odgovoriti na slanje visokih sjevernokorejskih izaslanstava na Olimpijadu, uključujući Kim Yo Jong, sestru Kim Jong Un-a, prvu članicu vladajuće sjevernokorejske obitelji koja je to učinila od Korejskog rata 1950.-1953.

Tom prigodom oni su kazali da je sjevernokorejska vlada otvorena za razgovore sa SAD-om, dok je Bijela kuća poručila da pregovori moraju dovesti do obustave sjevernokorejskog nuklearnog programa, što Kim odbija.

Moon je pozvao obje strane da popuste i spor riješe dijalogom.

“Oba čelnika dogovorili su se da će nastaviti bliske konzultacije o napretku dijaloga između Sjeverne i Južne Koreje koji će se nastaviti”, navodi se u priopćenju.

Komentiraj