Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak su se dogovorili da će maknuti ograničenje težine bojnih glava južnokorejskih projektila nakon što je Sjeverna Koreja izvela svoj šesti nuklearni test, objavio je ured južnokorejskog predsjednika.

U odvojenom telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom Moon je rekao kako Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda mora potražiti načine da prekine prihode Sjeverne Koreje iz inozemstva, uključujući one od njezinih radnika u drugim državama, i da joj se prekine dotok nafte.

Pod trenutnim sporazumom o projektilima između SAD-a i Južne Koreje bojne glave Seoula smiju biti teške najviše 500 kilograma.

Taj dogovor, posljednji put izmijenjen 2012., bio je u procesu promjene nakon što je Sjeverna Koreja ove godine, poslije Moonovog stupanja na vlast u svibnju,  izvela niz testova projektila, uključujući i dva lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila.

Neograničena težina bojnih glava Južnoj Koreji omogućava da snažnije napadne Sjevernu u slučaju vojnog sukoba.

Lansiranje projektila i dalje je ograničeno dometom od 800 kilometara, a u priopćenju Plave kuće, ureda južnokorejskog čelnika, ne spominje se to pitanje.

Dvoje predsjednika su se o težini bojnih glava usuglasili putem telefonskog razgovora. Složili su se i da će primijeniti najstrože sankcije i stvoriti pritisak na Sjevernu Koreju kroz Ujedinjene narode.

Većina analitičara slaže se da bi zaustavljanje dotoka nafte u Sjevernu Koreju štetilo njezinu gospodarstvu. Ostaje za vidjeti kako će postupiti Kina, najveća saveznica i trgovinski partner Pyongyanga.

Južna Koreja je ranije u ponedjeljak sa SAD-om razgovarala i o razmještaju nosača zrakoplova i strateških bombardera na Korejski poluotok.

Komentiraj