Chung Sung-Jun/Getty Images

Južna Koreja artiljerijom odgovorila Sjevernoj Koreji

Južna Koreja objavila je u četvrtak da je ispalila desetke granata na Sjevernu Koreju, nakon što je Sjeverna Koreja pucala prema južnokorejskim zvučnicima iz kojih se posljednjih dana emitiraju propagandne poruke protiv Pjongjanga.

Sjeverna Koreja nije odgovorila na napad, ali je pismom upozorila Seul da će pokrenuti vojnu akciju ako južni susjed ne ukloni zvučnike u roku od 48 sati, priopćilo je južnokorejsko ministarstvo obrane.

Radari su oko 16 sati po lokalnom vremenu uočili projektil ispaljen iz Sjeverne Koreje koji nije oštetio zvučnike niti uzrokovao ozlijede ili žrtve, kažu u ministarstvu.

Granata je pala u planinsko područje blizu južnokorejske vojne baze u gradu Yeoncheonu, prenijela je novinska agencija Yonhap.

“Naša vojska pojačala je nadzor i pažljivo motri pokrete sjevernokorejske vojske”, ističe se u priopćenju ministarstva.

To je prva razmjena vatre između dviju Koreja od listopada prošle godine.

Južna Koreja postavila je ponovno zvučnike na granicu nakon više od deset godina i to nakon eksplozije protupješačkih mina u pograničnom području, za koju Seul optužuje Pjongjang i u kojoj su 4. kolovoza ranjena dvojica južnokorejskih vojnika.

Južna Koreja je iz tih zvučnika počela puštati poruke u kojima osuđuje sjevernokorejsku provokaciju.

Pjongjang je prošlog petka demantirao da je imao bilo kakvu ulogu u toj eksploziji i zatražio da Seul prekine svoj propagandni rat inače će izvesti vojnu akciju u vidu “nasumičnih zračnih udara”.

Komentiraj