Južna Afrika izdala širok imunitet sudionicima konferencije BRICS-a. Oporba traži da se Putina uhiti temeljem međunarodne tjeralice ako dođe

Tijekom kolovoza Južna Afrika će organizirati međunarodnu konferenciju zemalja BRICS ( Brazil, Kina, Indija, Rusija i Južna Afrika). Na nju je pozvan i Vladimir Putin za kojim je Međunarodni kazneni sud u Haagu izdao uhidbeni nalog zbog prisilne deportacije ukrajinske djece u Rusiju. Posljednji put kad je optuženi ratni zločinac posjetio Južnu Afriku, morao je skratiti posjet ili riskirati da bude uhićen. Sada, južnoafrička opozicija želi učiniti istu stvar Vladimiru Putinu.

Vodeća južnoafrička oporbena stranka, Demokratska alijansa (DA), rekla je u utorak da je poduzela pravne korake kako bi prisilila vladu da uhiti Putina ako ruski predsjednik posjeti zemlju.

Putin je trenutačno pod međunarodnim uhidbenim nalogom, koji je izdao Međunarodni kazneni sud (ICC) u Haagu u ožujku, zbog prisilne deportacije ukrajinske djece u Rusiju u sklopu sveobuhvatne invazije Moskve. Tužilaštvo je pokrenulo sudski zahtjev u kojem se traži da se Putina “pritvori i preda” ICC-u ako stigne u Južnu Afriku kako bi prisustvovao summitu BRICS-a u kolovozu, stoji u priopćenju stranke. Oni traže da se osigura “izbjegavanje pravnih dvosmislenosti u vezi s procedurom koju treba slijediti i obvezama koje ima država, ako predsjednik Putin kroči nogom u Južnoafričku Republiku”, rekao je ministar pravosuđa u sjeni Demokratske alijanse Glynnis Breytenbach u priopćenje stranke.

Južnoafrička Republika će od 22. do 24. kolovoza biti domaćin sastanka na vrhu šefova država BRICS zemalja (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika). Kao potpisnik ICC-a, teoretski bi joj bila dužnost uhititi Putina ako posjeti zemlju.

Godine 2015., južnoafrička vlada dopustila je tadašnjem sudanskom predsjedniku Omaru al-Bashiru da napusti zemlju nakon što je posjetio Pretoriju tijekom samita Afričke unije, unatoč dva neriješena naloga ICC-a za navodni genocid i ratne zločine u Darfuru.

Za sada Rusija tek treba potvrditi hoće li Putin, koji je uglavnom izbjegavao međunarodna putovanja od početka rata, osobno prisustvovati summitu, piše POLITICO.

U utorak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će Rusija “sudjelovati na ovom summitu na odgovarajućoj razini”, prema pisanju ruskih državnih novina Ria Novosti.

Ranije u utorak, južnoafričko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da daje imunitet sudionicima sastanka BRICS-a, rekavši da je to “standardna” procedura za zemlju domaćina međunarodnog summita. “Ovi imuniteti ne poništava bilo koji nalog koji bi mogao izdati bilo koji međunarodni sud protiv bilo kojeg sudionika konferencije”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner