Juričan pisao Plenkoviću: “Idemo zajedno krasti”

Redatelj Dario Juričan u utorak se preko Facebook profila obratio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Njegovu objavu, naslovljenu s ‘Idemo zajedno krasti’, prenosimo u cijelosti:

“Dragi Andrej, ja ću te odmah zvati po imenu, nadam se da mi nećeš zamjeriti.

Pratim već duže vrijeme tvoj promišljeni rad, tvoje majstorije.

Kao što dobro znaš, u četvrtak 6. 2. 2020. u zagrebačkoj gradskoj skupštini glasat će se za novi Generalni urbanistički plan (GUP). Jasno ti je, iza njega se krije brutalna betonizacija Zagreba, pogotovo u dijelu koji se odnosi na internacionalnu muljažu tako provincijalnog imena – projekt Manhattan na Savi.

Bit će ti lakše, Andrej, kad ti kažem da ja taj projekt ne samo podržavam, nego te i molim da me u njega uključiš. Vrijeme je da krenemo zajedno krasti!

Milan Bandić dobio je specijalni teret iz Dubaija i kao darežljiv čovjek znat će ga podijeliti s tvojom hordom koja se inače zove HDZ, a ti ćeš jedan dobar dio dati meni.

Jasno vidim taj prosperitet koji nam projekt Manhattan samo u prvoj fazi planiranja donosi: te planove koje možeš nekoliko puta dati izraditi i preslagivati, kupiti i prodati, sve interesne sfere te nove fimimedije, jer to HDZ tako vjerodostojno zna, umije i voli.

Najviše cijenim tvoju navadu da osobno nazivaš jednog po jednog zastupnika u Skupštini grada Zagreba i objašnjavaš mu da u Skupštini treba glasati onako kako je tvoj partner Bandić zamislio. Nadam se da ćeš i ovaj puta to učiniti. Nikad ne znaš jel’ ima koji neposlušni oposum u vlastitim redovima!

Svima koji će te, Andrej, na parlamentarnim izborima hvatati za jaja govoreći da je “glas za Andreja, glas za Milana” sad možeš začepiti usta s parcelom na Manhattanu, s unosnim poslovima za izvođače, podizvođače, dobavljače, kupce, zakupce, banke, Crkvu, uključiti ih u te orgije betona kojeg možeš prenaplatiti i špricati veselo simo- tamo, pa i do vikendice kad ostane viška, da beton ne propadne. A uvijek se nađe tog viška, za višestruka farbanja, za namještenja-uhljebljenja članova horde koju predvodiš, za njihovu djecu, rođake i ljubavnice na budućem Manhattanu s bezbrojem kvadrata koji samo čekaju svoje vlasnike. Lako je bilo HDZ-u ’90-ih, ali nema više pretvorbe i privatizacije, nemaš više što oteti kako bi namirio svoju hordu, sad valja smisliti neka nova rješenja, biti kreativan i fleksibilan!

Sve si to ubacio u kalkulator mašinu i dobro izvagao. Nego šta! Znaš ti dobro kako preživljavaju u Zagrebu ove krupne HDZ-ove mizerije i žmigavci oko tebe: ubacili su se u nekretnine, poduzetništvo, kafiće od Bundeka do Španskog i pod tuđim imenima rade poslove, vrte paricu, ljude, vrte teren, rade ti o glavi… a parica je ono jedino što istinski zbližava HDZ. Sve ostalo je show za raju.

Sad ćeš im napokon moći, Andrej, ponuditi Manhattan paricu-mamicu, koja će idućih destljeća samo teći i teći…

A Milanu koji nije uspio na zemljištima Sljemena, Gredelja i Zagrepčanke doći dalje od skladišta i koji je svojim vizijama usmrdio cijeli grad, dati ćemo novu šansu. Zavrijedio je.

Neka bude blagoslovljen dubajski EMAAR čiji arhitekti marljivo samo rade na tome da nam uljepšaju život u metropoli prijateljske im Hrvatske!

To što rezač etiketa Milan ima zajedno sa svojim pajdama sudske procese: Agram, Bundekfest, Čistoća, GUP, Krašograd, Nadstrešnice, Prljavi policajci, Pročistač, Robert Ljutić, Struja, Štandovi, Vrtić…

Ma imaš pravo, Andrej, koga to više briga, ne trebamo se opterećivati prošlošću kad nas čeka budućnost u blagostanju.

I zato idemo, Andrej, zajedno krasti, idemo na janjetinu, da nam se brade cakle od masti, da zapišamo teritorij, da dogovorimo sve detalje.

Partneri – ti, Milan i ja.

Dario Juričan, gradonačelnik svemira”.

Komentiraj