Pred saborskim istražnim povjerenstvom za Agrokor u srijedu je svjedočio i potpredsjednik u Vladi nacionalnog jedinstva i nekadašnji čelnik Agencije za restrukturiranje i razvoj Jurica Pavelić te naglasio kako ni u Vladi ni u Agenciji nije bilo riječi o Agrokoru, a da o Ivici Todoriću kao poduzetniku, ni u bilo kojem drugom segmentu, nije razgovarao s tadašnjim premijerom Franjom Gregurićem.

Na pitanje Ante Babić (HDZ) je li u Agenciji dobivao izvješća o nadzoru pretvorbe u kompanijama, pa i u Agrokoru, Pavelić je odgovorio  da ni dok je bio direktor Agencije ni dok je bio potpredsjednik Vlade, nije bilo riječi o Agrokoru.

“Agencija je tada tek bila u formiranju, radili smo pretpostavke da se pretvorba uopće može raditi, i tada nijedan podnesak koji bi ukazivao na suprotnosti sa zakonom, nije došao u Agenciju, kamoli o Agrokoru”, dodao je.

Babića je zanimalo je li mu poznato je li postojala politička odluka tadašnjeg vodstva za nastanak Agrokora, na što je Pavelić istaknuo  kako s njim “nikada ni na jednom mjestu nije bilo riječi o Agrokoru ili planu da Vlada podržava neko posebno poduzeće, jer su imali zadaću samo pratiti provedbu pretvorbe”. Agrokor nije bio preferiran ni od koga, kazao je.

Nikola Grmoja (Most) pitao je je li s Gregurićem surađivao na pretvorbi i jesu li imali ista razmišljanja o tome.

Pavelić je odgovorio da se kao čovjek iz realnog sektora pitao je li Zakon o pretvorbi trebalo donijeti jer smo bili u ratu i hoće li oni koji kupuju dionice uz popust, voditi računa o tehnološkom razvoju firme ili samo o svojoj dobiti.

“Smatrao sam da idemo u pretvorbu bez ikakvog uzora u svijetu. Vodili smo brigu kako hrvatsko gospodarstvo učiniti konkurentnim jer se ulaskom u rat izgubilo tržišta bivše Jugoslavije i istočnog bloka”, rekao je Pavelić.

Na Grmojino pitanje je li znao za kredit Zagrebačke banke Agrokoru 1991. godine, te konstataciju kako vidi to što Vladimir Šeks koji je o njemu bio obaviješten nije reagirao unatoč nepravilnostima koje je utvrdila Financijska policija, Pavelić je odgovorio da o tome ništa ne zna, kao ni da je Šeks o tome bio informiran.

Činjenica je da su banke davale kredite menadžmentu koji su poznavale i u koje su imali povjerenje, dodao je.

Na konstataciju kako se takav kredit nije mogao dobiti bez potpore politike, zaključio je da je “za sve dobro i loše u ovoj zemlji kriva politika”.

Josipu Manoliću koji je u svojoj knjizi napisao da je ‘Gregurić imao grijeha u pretvorbi i privatizaciji’, Jurica Pavelić poručio je da bi te tvrdnje bile u redu da je svoja saznanja prijavio, umjesto što sada optužuje s distance od 25 godina.

Na današnje svjedočenje na saborskom Istražnom povjerenstvu nisu se odazvali bivši premijer Zlatko Mateša, koji je na službenom putu te Zdravko Mršić, još jedan bivši čelnik Agencije za restrukturiranje, kojemu poziv još nije dostavljen.

Za četvrtak je najavljeno svjedočenje bivšeg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, bivšeg generalnog direktora Unikonzuma Josipa Petrovića, bivšeg ministra financija Borislava Škegre te bivšeg ministra financija Zorana Jašića.

Komentiraj