Ekonomski analitičar i bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić u utorak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao krizu u Uljaniku.

Jurčić kaže kako sve ide prema stečaju. “O tome smo govorili i prije mjesec dana kad smo govorili o one dvije plaće. De facto je prepušteno da se ove kompanije iscijede – odlaze radnici, poslovi, materijala nema. Postavlja se pitanje i što kad se isplate te tri minimalne plaće, odakle materijal, gdje su sredstva da se završe brodovi. To se može, ali ništa ne može ići bez Vlade. S druge strane, Skupština nema rješenje, skupština su vlasnici, oni bi trebali doći s novim kapitalom. Brojka se kreće se minimalno oko 200, 300 milijuna eura plus stari dugovi. Ja ne vidim kod trenutnih dioničara odakle taj kapital, a ne vidim ni interes”, objasnio je Jurčić.

U njegovom mandatu proglašen je stečaj Viktora Lenca. Jurčić kaže kako je situacija bila više-manje ista, samo se tada radilo o manjim iznosima. “Mi smo se dogovorili da ne može 1200, nego 700 radnika. Dugovi se nisu mogli platiti, ali sačuvalo se 700 radnih mjesta. Mi smo tada napravili koncepciju da sačuvamo ono što može zdravo raditi, a ono što je propalo je propalo”, kazao je.

Ukoliko dođe do stečaja Uljanika i 3. maja, Jurčičć sumnja da bi oni opstali kao brodgradilišta. “Svi izlaze s faktima da se nešto ne može napraviti, ali nisam vidio koncept kako se nešto može. Skoro svi hrvatski brodovi dobili su nagrade, zna se da tehnološki možemo napraviti dobar brod. Postoje elementi koje malo država u svijetu ima, mi nemamo nijedan drugih takav proizvod. Nama nedostaje organizacija i s druge strane politika brodogradnje. Bit brodogradnje je da se većina tih dijelova koji se ugrađuju u brodove proizvodi u Hrvatskoj, to je u interesu države, zbog toga se daju subvencije. Takav je dogovor svugdje u svijetu”, poručio je.

Situacija u Uljaniku trajat će, smatra još dvije godine, najviše pet godina. “Split radi korektno, ali vidim da ima sve manje brodova. Ne može brodogradnja biti isključivo u privatnim rukama”, zaključio je Jurčić.

Komentiraj