JURČIĆ U SUKOBU SA ZDRAVIM RAZUMOM: “Sudjelovanje Dalić na panelu nije moralno ni politički upitno”

Luka Stanzl/PIXSELL

Ljubo Jurčić, predsjednik Programsko -znanstvenog odbora 26. Savjetovanja ekonomista o ekonomskoj politici Hrvatske u 2019. prilično jasno pokazao je u kratkom razgovoru za nacional.hr da se nalazi u sukobu sa zdravim razumom. Odnosno da se pridružio nizu moralno indifirentnih pojedinaca koji ne vide ništa sporno u tomu da na tom skupu, valjda kao osoba neupitnog kredibiliteta, okupljenima drži predavanja bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Ona je na tom skupu u Opatiji bila uvodničarka panela “Gospodarske reforme: Rješenje ili problem?“.

Premda je novinare najviše zanimao njen komentar izručenja Ivice Todorića Hrvatskoj, na što je Dalić , tek na inzistiranje, odgovorila da to nije nešto što bi nju zanimalo, ključno je pitanje tko je i zašto  bivšu potpredsjednicu uvrstio među uvodničare panela savjetovanja na kojem su dan ranije govorili  i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i guverner Hrvtaske narodne banke Boris Vujčić. On je pak u središte pozornosti nedavno dospio kao osoba koja je otišla i korak dalje, te je službeno govorila kao promotor knjige gospođe Dalić o Agrokoru, zbog autorice blasfemičnog naziva – Agrokor, slom ortačkog kapitalizma.

Taj skup nominalno bi trebao svake godine okupiti kremu hrvatske ekonomske zajednice, čiji članovi ne misle jednako ni o ekonomskim pitanjima, a sigurno nemaju isto mišljenje ni o Dalić kao sudionici i uvodničarki na Savjetovanju. Ali su brojni od njih bez ikakve nelagode sjedili s njom na još jednom panelu, bez dovoljno kičme i moralnog integriteta da napuste pozornicu zbog toga što se na njoj nalazi Martina Dalić.

Na upit Nacionala o tome Ljubo Jurčić, rekao je kako ne smatra da je sudjelovanje Martine Dalić moralno i politički upitno i da njeno sudjelovanje na skupu nije uvreda za zdravi razum niti se može govoriti o moralnom sunovratu hrvatske ekonomske zajednice jer je bivša potpredsjednica Vlade u Opatiji. Možda ne kompletne ekonomske zajednice, ali je ona uvaljana u moralno blato zbog toga što su organizatori odlučili da je pozovu na taj skup. Jurčić je ovako pokušao objasniti odluku da ona prisustvuje tom skupu:

“Martina Dalić bila je potpredsjednca Vlade, ekonomistica je i o mnogim aktualnim ekonomskim problemima i gospodarskim pitanjima  ima saznanja. Mi smo kao Društvo ekonomista demokratični, nemaju svi jednako stajalište, ali to ne znači da ne možemo surađivati poštujući pravila, bez prozivanja i vrijeđanja. Sve je u okviru stručnih i  znanstvenih kriterija pa tako i izbor Martine Dalić  “ – rekao je Jurčić.

U pripremi Savjetovanja Programsko – znanstveni odbor raspravljao je  o prijedlozima sudionika i tema, tako se raspravljalo i prijedlogu za sudjelovanje Martine Dalić. Tko je taj odbor i kako je tekla diskusija, Jurčić nije bio raspoložen podijeliti s javnosti.

“Konsenzusom je”, rekao je Jurčić, “Društvo ekonomista odlučilo da bude uvodničarka panela o reformama. U svom je izlaganju Dalić govorila o općoj ekonomiji, nije Agrokor ni spomenula” – rekao je Jurčić naglašavajući da je Društvo ekonomista civilno društvo “koje daje, a ne oduzima mikrofon onima koji imaju svoje stajalište o aktualnim gospodarskim pitanjima, a Martina Dalić sigurno je jedna od takvih” .

 

 

 

Komentiraj