Jurčić o mogućim poskupljenjima u Zagrebu: “Sve to ovisi o političkoj odluci, gradske usluge se ne pokrivaju s računima koji građani plaćaju”

predsjednik NO Zagrebačkog holdinga Ljubo Jurčić komentirao je dolazak novog zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i općenito financijsko stanje u gradskim poduzećima.

O mogućim poskupljenjima usluga za građane

“Sve to ovisi o političkoj odluci, gradske usluge se ne pokrivaju s računima koji građani plaćaju, radi se transfer iz gradskog proračuna prema poduzećima koji pružaju te usluge. Dakle to je politička odluka – koliko transfera iz proračuna i koliko fakturirati građanima” – kazao je za Dnevnik HRT-a Jurčić.

Smatra da sudeći po obećanjima, u prvo vrijeme ne bi trebalo biti povećanja cijena, s druge strane Gradu Zagrebu duguju već i država i europski fondovi da pokriju dio šteta koji su obećali pokriti zbog kovida i potresa.

Kako Holding posluje u minusu, veliki problem je odvoz i zbrinjavanje otpada, imamo odluku Ustavnog suda prema koju se cijena ne smije povisiti, s druge strane stvaraju se gubici.

“Tu, kaže Jurčić se svakako treba napraviti detaljna analiza, treba se napraviti usklađivanje, nas je prekinula, kaže, viša sila – Covid pa potres, to će napraviti nova gradska uprava. Korekcije se mogu očekivati, problem je takav da je usluga grada na relativno visokom nivou a dohodak građana koji to financiraju na niskom.”

O stanju u ZET-u

“I bez žičare ZET se nikad nije mogao pokrivati iz vlastitih sredstava, Grad mora davati uslugu javnog prijevoza koja je puno skuplja i šira tako da najveći dio transfera iz gradskog proračuna ide ZET-u, ali ovdje postoji mogućnost da se veliki dio tih potreba za imovinom ZET-a i te infrastrukture povuče iz europskih fondova. Ne treba se raditi od svega drama, treba znati kako sustav funkcionira i biti sposoban upravljati s njime”,  poručio je Jurčić.

Na pitanje kako do financije za zagrebački vodoopskrbni sustav iz kojeg se gubi više od 50% vode, Jurčić je odgovorio da ta usluga treba poskupljivati tek kada prosječan zagrebački dohodak poraste s jedne strane, a s druge što se tiče gubitaka, trebalo bi napraviti dobru analizu o izvoru tih gubitaka.

“Uvijek postoje krediti, postoji i restrukturiranje, a uz formalnu organizaciju, postoji i neformalna. Budući da je ovdje upravljala skoro jedna te ista uprava proteklih 20 godina, promijenili su se okolnosti i za to vrijeme se stvorila jedna neformalna organizacija. Sad je to dobra prilika da se ta neformalna organizacija uskladi s formalnom, to bi bilo restrukturiranje”, objasnio je.

Komentiraj