Jurčec o poslijeratnoj obnovi: “Treba tražiti krivca, nema tu oprosta”

Predsjednik Hrvatskog inženjerskog saveza Zdravko Jurčec u subotu je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao obnovu petrinjskog područja nakon razornog potresa.

Poručio je da je svaki potres strahovita nedaća, a govoreći o poslijeratnoj obnovi kazao je da treba tražiti odgovornu osobu.

“Činjenica je da treba tražiti krivca. Nema tu oprosta i izmicanja od bilo kakve odgovornosti. Ne treba bježati od toga da se krivca treba tražiti u struci”, dodao je Jurčec.

Kazao je da bi struka prva trebala ukazati gdje se pogriješilo, tko je pogriješio i kako je progriješio. “Pred nama je novi period obnove, pred nama su nove takve aktivnosti, mi si više takve greške ne bi smjeli dopustiti”, smatra Jurčec.

Obnovu zbog potresa čeka i Zagreb, a Jurčec je istakno koje bi mogle biti glavne razlike u obnovi. “Odnosi u Zagrebu su bitno drugačiji nego u Banovini. Zagreb je bogat grad s kritičnom masom znanja, ljudi i aktivnosti i u Zagrebu gotovo sve možete riješiti na licu mjesta. Kada govorimo o Petrinji i području Banovine, govorimo o području koje je ostalo bez radnih mjesta, bez potentnog gospodarstva, s procesom iseljavanja. Kroz tu obnovu će se trebati riješiti puno toga da Banovina ne ostane tamo gdje je bila prije potresa, da ne ostane u onakvoj situaciji od prije 10 ili 20 godina”, kazao je Jurčec.

Prema Zakonu o obnovi Zagreba, 60 posto će financirati država, 20 posto lokalne zajednice, 20 posto vlasnici, a Jurčec smatra da takav model nije primjenjiv u slučaju Banovine.

Komentiraj