Tvornica kulture

Jura Stublić i Film u Tvornici kulture slave rođendan albuma ‘Sunce sja!’

Jura Stublić i grupa Film se nakon odličnog nastupa na Zagreb Beer Festu u svibnju ove godine vraćaju u Tvornicu kulture (27. listopada u 21 sat), gdje će skupa s fanovima proslaviti 30. rođendan albuma ‘Sunce sja!’.

‘Sunce sja!’ prvi je album kojeg su objavili nakon brojnih promjena u grupi 1987. godine, a sadrži nekoliko uspješnica među kojima se posebno ističu Srce na cesti, Sjećam se prvog poljupca, Ivana, Dom i Valovi. Album je objavljen za diskografsku kuću Jugoton, a u to vrijeme Jura Stublić i Film oduševljavali su svojim nastupima te su bili jedan od najslušanijih bendova, a još danas pune dvorane i rasprodaju koncerte diljem Hrvatske i regije.

U 80-tima, zagrebačka grupa Film predvođena Jurom Stublićem probila se i etablirala kao jedan od najjačih i najkreativnijih novovalnih/rock bendova. Već prije objave debija stekli su reputaciju klupske atrakcije, a od izlaska prvog singla ‘Zajedno/Kad si mlad’ 1981. godine, u sljedećih osam godina realizirali su šest studijskih i jedan live album.

Kronološki peto studijsko izdanje, ‘Sunce sja’, objavljeno je u proljeće 1987. godine, iste sezone kad je stvoreno u kultnom zagrebačkom ‘J. M. Soundu’. Bio je to prvi album potpisan kao ‘Jura Stublić i Film’, ponajviše zato što se dotadašnja postava raspala i Jura je oko sebe okupio potpuno novu ekipu. Robert Krkač svirao je električne i akustične gitare, Bojan Goričan klavijature, Dario Kumerle bas, a Željko Turčinović, bivši član Regate i Zvijezda, bubnjeve. Kao gosti na snimanju pridružili su im se Massimo Savić, Nenad Mijač, Marin Margitić, Stanko Juzbašić i Jurica Pađen.

Autorstvo kompletne glazbe i tekstova potpisao je Jura Stublić, aranžmane grupa Film, a materijal je u svom studiju na Medveščaku snimao i miksao Janko Mlinarić – Trooly. Bend je fotkao Mario Krištofić, a cover albuma izradio naš ugledni i nagrađivani strip crtač i grafičar Igor Kordej.

Već bogatoj listi hitova Jura i Film dodali su, pokazalo se, bezvremenska remek djela poput Sjećam se prvog poljupca, Srce na cesti, Valovi (68 – 77 – 87.) i Dom, a oni zagriženiji fanovi isticali su i Ivanu i Glas srca kao vrhunce albuma. ‘Sunce sja’ sa svojih deset pjesama kvalitetom se idealno nadovezalo na uspješnog prethodnika, ‘Signali u noći’, ali i udarilo temelje nasljedniku, ploči ‘Zemlja sreće’, koja je došla dvije godine kasnije.

Jura Stublić jedan je od naših najpoznatijih vokala, a osim proslave rođendana jednog od njihovih najboljih albuma, skupa s grupom Film će publici predstaviti presjek najvećih hitova.

Pjevajmo do zore, Dobre vibracije, Ljubav je zakon, Bili cvitak, Doći ću ti u snovima, Mi nismo sami, Chicago samo su neke od pjesama Jurinog impresivnog repertoara kojeg zagrebačka publika uvijek rado prihvaća.

Ulaznice u pretprodaji možete nabaviti na službenim prodajnim mjestima:

Tvornica kulture, Ljudevita Posavskog 1

Dirty Old Shop, Tratinska 18

Rockmark, Berislavićeva 13

www.entrio.hr

Komentiraj