epa

JUPPE “Macron, ljudi čekaju konkretne odgovore”

Alain Juppe, gradonačelnik Bordeauxa, poprišta nemira prosvjedima žutih prsluka u subotu navečer, u nedjelju je rekao kako smatra da francuski predsjednik Emmanuel Macron mora “konkretno odgovoriti na neka legitimna očekivanja”, da mora održati “odlučan govor” upućen Francuzima, ali istodobno pokazati “razumijevanje i empatiju”.

Juppe, koji je u nedjelju prošetao ulicama Bordeauxa koje su najviše stradale u prosvjedima, kazao je i da bi “žuti prsluci odgovorni za nerede trebali prestati pozivati na prosvjede”, jer to znači “pozvati razbijače na daljnje akcije” te “riskirati da se urbana gerila otme kontroli”.

“Ovi neredi trebaju se prekinuti”, tweetao je Jupee u nedjelju ujutro. “Predsjednik republike treba progovoriti, i to vrlo uskoro. Francuskinjama i Francuzima mora uputiti odlučan govor”, kazao je novinarima.

“Taj govor mora biti snažan i odlučan, no istodobno iz njega trebaju izvirati razumijevanje i empatija jer brojni zahtjevi ‘žutih prsluka’ zavređuju razmatranje”, kazao je Juppe.

Gradska komunalna služba jutros ima puno posla nakon jučerašnjih nereda, osobito u glavnoj gradskoj ulici Victora Hugoa, pišu mediji. Prometovanje gradom je otežano, a na semaforima stalno gori narančasto svjetlo.

Po podacima gradske prefekture policija je u Bordeauxu privela 69 osoba, od kojih je 54 zadržano u pritvoru. 31 osoba su ozlijeđene, među kojima šest pripadnika snaga reda i 26 civila.

Komentiraj