Alain Juppe, bivši francuski konzervativni premijer, opovrgnuo je u petak da je sklopljen koalicijski sporazum s novoizabranim centrističkim predsjednikom Emmanuelom Macronom, nakon što su mediji objavili da je takav dogovor već postignut.

“Ne postoji sporazum Juppe-Macron!”, napisao je Juppe na Twitteru.

Time je reagirao na vijest RTL radija da su se Juppe i Macron dogovorili oko vladajuće koalicije.

No, Macronov pomoćnik rekao je u petak da je novi predsjednik otvoren za razgovore s umjerenim konzervativcima.

Macron je u četvrtak predložio 428 kandidata svoje stranke “Republika u pokretu”, među kojima su 24 odbjegla socijalista, a u petak je u “svoj brod” pozvao i umjerene konzervativce.

“Među Republikancima (francuskim konzervativcima) postoji skupina koja kaže želimo služiti državi, ali se ne želimo ‘macronizirati’, rekao je vodeći Macronov kandidat Arnaud Leroy televiziji BFM.

“Mi, kao odgovorni ljudi, otvoreni smo za razgovore. Ne zatvaramo nijedna vrata”, dodao je.

Macron, do prošle godine ministar u socijalističkoj vladi, srušio je tradicionalne političke granice francuske politike pobjedom u drugom krugu predsjedničkih izbora pod stijegom godinu dana stare stranke “Naprijed”, nedavno preimenovane u “Republika u pokretu”.

On je u četvrtak imenovao 428 ljudi – od kojih polovica nikada nije bila izabrana na neku dužnost – za predstojeće parlamentarne izbore u 577 francuskih izbornih jedinica.

No, objava Macronove liste kandidata već je izazvala prve napetosti unutar te političke grupacije.

Macronov saveznik iz stranke Modem s desnog centra Francois Bayrou dao je do znanja da nije sretan s odabirom. On tvrdi da se s Macronom dogovorio da na listi bude 120 kandidate njegove stranke Modem, a zasad ih ima samo 35.

Komentiraj