Juncker zatražio od vlasti u Prištini da poboljšaju veze s Beogradom

epa

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je u srijedu prištinske vlasti da poboljšaju veze s Beogradom ocijenivši da su “veze Kosova i Srbije od fundamentalne važnosti” za put ka Europi, objavili su beogradski mediji pozivajući se na agencijske vijesti.
Juncker je u Prištini tijekom posjeta Kosovu ocijenio važnim da se odnosi Beograda i Prištine počnu razvijati na “novim temeljima”, te da je u tom kontekstu važan pravno obavezujući sporazum, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).
“Važno je da Srbi i kosovski Albanci pronađu pravno obvezujuci sporazum, koji će omogućiti da zajedno dalje napredujete ka Evropi”, rekao je Juncker na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s kosovskim dužnosnicima.
Nastavljući svoju balkansku turneju razgovorima u Prištini, predsjednik EK ponovio je i kosovskim vlastima da strategija proširenja EU-a u prvi plan stavlja važnost reformi koje moraju biti poduzete u regiji, poglavito na poštovanju vladavine prava, jačanju pravosuđa i pravde, te na poštovanju temeljnih ljudskih prava.
On je pozvao i kosovski parlament da usvoji sporazum o demarkaciji granice s Crnom Gorom, naglasivši to kao važan preduvjet ka liberalizciji viznog režima.
Kako je javila RTK na srpskom jeziku, Juncker je u Prištini boravio sa šeficom eurodiplomacije Federickom Mogherini i povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom, a s predstavnicima kosovske vlade razgovarali su i o borbi protiv organiziranog kriminala.
Kosovski predsjednik Hashim Thaci na tiskovnoj je konferenciji rekao kako su institucije u Prištini “posvećene nastavku dijaloga” s Beogradom, jer je to “u interesu dviju zemalja”.
Juncker je prije dva dana u Beogradu poslije razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem poručio da zemlje s neriješenim bilateralnim sporovima ne mogu postati članice EU.
“Ne možemo prihvatiti u EU zemlje koje nisu riješile svoje probleme, ne možemo uvoziti bilateralne sporove. Važno je da se ti sporovi riješe prije ulaska”, naglasio je Juncker.

Komentiraj