Pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima predstavlja rizik za odnos između Europske unije i Sjedinjenih Država, rekao je u petak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Pobjednik američkih izbora neupućen je u EU i njezino djelovanje, istaknuo je Juncker pred studentima na konferenciji u Luksemburgu.

“Izbor Trumpa predstavlja rizik od poremećaja međukontinentalnih odnosa u njihovim temeljima i strukturi”, rekao je Juncker koji je kao predsjednik izvršnog tijela EU-a jedna od najmoćnijih europskih političkih figura.

Njegove otvorene izjave reflektiraju šok i brigu mnogih Europljana Trumpom koji je između ostalog hvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina i propitkivao načelo zajedničke obrane u NATO-u.

Junckerovi komentari su u suprotnosti diplomatskim reakcijama europskih čelnika koji govore kako se vesele suradnji s budućim predsjednikom.

Predsjednik EK-a je upozorio na “opasne” posljedice Trumpovih izjava o sigurnosnoj politici. Podsjetio je i na Trumpovu izjavu u kojoj se činilo da Belgiju, državu u kojoj su sjedišta EU-a i NATO-a, smatra gradom.

“Trebat ćemo naučiti izabranog predsjednika što je Europa i kako ona funkcionira”, naglasio je Juncker i dodao kako Amerikanci i inače nemaju interesa prema Europi.

“Mislim da ćemo potrošiti dvije godine prije no što Trump obiđe svijet kojeg ne poznaje”, zaključio je Juncker koji je već u četvrtak izrazio zabrinutost oko Trumpovih pogleda na svjetsku trgovinu, klimatsku politiku i sigurnost zapadnih zemalja.

Komentiraj