Nakon što su tijekom vikenda i jučer pripremali teren za pokretanje postupka izlaska Velike Britanije iz Europske unije, danas su se sastali šefovi 27 država članica.

Na izvanrednom zasjedanju prvo će se sastati Europski parlament, koji bi trebao donijeti rezoluciju i pozvati Britance da što prije aktiviraju članaka 50, te ih upozoriti da parlament ima pravo veta na bilo koji novi sporazum između Britanije i EU. Paralelno sa zasjedanjem Parlamenta, počinje i dvodnevni izvanredni EU summit, na kojem bi David Cameron trebao objašnjavati situaciju u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon referenduma.

Europsko vijeće održat će radnu večeru, a sutra će se 27 članica sastati kako bi raspravile političke i praktične implikacije referenduma, te budućnost članica bez Britanije.

Juncker licemjeru Farageu: Zašto ste ovdje?

Agencija Reuters javlja da su se uoči izvanredne sjednice u Europskom parlamentu susreli predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker i Farage te da su kratko i naizgled prijateljski popričali i zagrlili se.

Juncker se, međutim, tijekom izlaganja na plenarnoj sjednici okrenuo zastupnicima UKIP-a i upitao ih zašto su tu. “Moramo poštovati britansku demokraciju i to kako se izjasnila (na referendumu)”, rekao je Juncker u govoru koji su pljeskom pozdravili zastupnici UKIP-a.

“Ovo je posljednji put da ovdje plješćete… i donekle sam iznenađen što ste ovdje. Borite se za izlazak. Britanci su glasovali za izlazak. Zašto ste ovdje?”, rekao je Juncker prekinuvši čitanje svog napisanog govora.

Bivši premijer Belgije Guy Verhofstadt išao je korak dalje, optuživši Faragea da se koristio nacističkom propagandom tijekom svoje kampanje.

Manfred Weber također se okomio na Faragea, rekavši mu da se ispriča Britancima. “Može vas biti sram”, kazao mu je.

Farage sada traži dobre odnose s EU

Podsjetimo, Nigel Farage, snažan zagovornik Brexita, izjavio je da Velika Britanija želi biti dobar prijatelj i trgovački partner preostalih članica Europske unije nakon što Britanija izađe iz EU-a.

“Dobili smo rat. Sada trebamo dobiti mir”, rekao je Farage novinarima uoči izvanredne sjednice Europskog parlamenta posvećene ishodu britanskog referenduma. “Mi želimo biti dobri prijatelji, dobri susjedi, dobri trgovinski partneri”.

Farage je rekao da bi Britanija trebala što prije otići, ali da taj proces treba biti prijateljski. Dodao je da bi Britanija, zbog veličine njezinog gospodarstva i bliskih veza s ostatkom EU-a, trebala dobiti povlašteni sporazum.

Komentiraj