JUNCKER ODGOVORIO VUČIĆU “Vratite se konstruktivnom diskursu”

HINA/ European Union/ EC

Glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančić u srijedu je potvrdila da je predsjedniik EK Jean Claude Juncker odgovorio srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću, koji mu je poslao pismo. Juncker je izrazio zabrinutost zbog razvoja situacije među odnosima Srbije i Hrvatske, javlja Tanjug.

JUncker je u svom odgovoru pozvao na povratak konstruktivnom bilateralnom angažmanu. Kocijančić je rekla da je Juncker u pismu naglasio kako su dobrosusjedski odnosi, regionalna suradnja i pomirenje osnovni principi koje moraju poštivati sve zemlje kandidati za za članstvo u Europskoj uniji i potencijalni kandidati, ali i sve države članice Unije u regiji.

“Ti su principi obveza za cijelu regiju”, napisao je Juncker te dodao da Europska unija očekuje da sve relevantne države nastave poštivati te obveze. Kako je naglasio Junker, EK je u okviru svojih nadležnosti uvijek bila snažno posvećena osiguranju poštovanja prema žrtvama i sjećanja na počinjene ratne zločine u Europi.

Zakonodavstvo EU smatra kaznenim djelima zločine iz mržnje na nacionalnoj osnovi i/ili javno poticanje na nasilje ili mržnju (uključujući javno odobravanje, negiranje ili grubo trivijaliziranje zločina genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina). Države članice dužne su osigurati da ti zločini budu kažnjivi, a od zemalja koje žele biti členice očekuje se da se ponašaju u skladu s tim zakonom.

Sva otvorena pitanja moraju se rješavati kroz konstruktivan bilateralni dijalog i uz međusobno poštovanje. U interesu je cijele regije da se vrati takvom duhu i diskursu, naveo je Juncker.

Srbijanski premijer Aleksandar Vuči u svom je pismu Junckeru zahtijevaooštru reakciju Europske komisije na ‘provokacije i ispade’ iz Hrvatske, koju je optužio da vodi ‘ogoljenu antisrpsku politiku’.

Komentiraj