Juncker o Brexitu i odnosima s Turskom

Epa

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ponovno je u utorak upozorio Veliku Britaniju da nema pregovora o budućim međusobnim odnosima prije nego se riješe pitanja razdruživanja, a Turskoj je poručio da se sama, svojom krivicom, udaljava od Europske unije.

“Mora biti kristalno jasno da nećemo započinjati pregovore o novim odnosima, ekonomskim i trgovačkom, između Ujedinjenog Kraljevstva i Europe dok se ne riješe pitanja koja su povezana s člankom 50, dakle s razdruživanjem Velike Britanije od Europske unije”, rekao je Juncker u govoru veleposlanicima Europske unije, koji su se okupili na godišnjoj konferenciji u Bruxellesu. “Prvo moramo riješiti prošlost, prije nego što počnemo razmatrati budućnost”, dodao je.

Britanska vlada je ovoga mjeseca objavila niz stajališta o Brexitu, koja u Bruxellesu nisu naišla na dobar prijem jer više govore o budućim odnosima, a ne o pitanjima o razdruživanju koja treba riješiti prije toga.

“Pozorno sam čitao sve te dokumente koje je proizvela britanska vlada i nijedan od njih nije zadovoljavajući. Ostaje dakle puno pitanja koja treba riješiti”, kaže Juncker.

Govoreći o Turskoj, Juncker je rekao da se ta zemlja divovskim koracima udaljava od EU-a.

“Turska se divovskim koracima udaljava od Europe. Postavlja se pitanje trebamo li mi okončati pristupne pregovore s Turskom – to je u ovom trenutku puka teorija jer sada i nema pregovora. Vjerujem da Erdogan, s kojim sam uvijek imao prijateljske odnose i s kojim i sada održavam dobre odnose, želi da Europa kaže da hoće prekinuti pregovore kako bi odgovornost mogao prebaciti na Europsku uniju, a ne na Tursku.  Želim da mi postupamo na način da sami Turci uoče da oni sami, to jest Erdoganov sistem, onemogućavaju pristupanje Turske Europskoj uniji, a ne da radimo pogrešku da se nas proglasi odgovornima dok je odgovornost potopuno na turskoj strani”, rekao je Juncker.

Predsjednik Europske komisije je ukazao na potrebu za boljim odnosima s Rusijom, bez koje nema europske sigurnosti.

“Moramo razmišljati o boljim odnosima s Rusijom, to ovisi o Rusiji i ovisi i o nama, ali nema europske sigurnosti bez Rusije”, rekao je Juncker, dodajući da EU pri tom mora ostati vjerna svojim načelima i vrijednostima, što između ostaloga znači, nepriznavanje aneksije Krima.

Komentiraj