Juncker i Merkel razgovarali u Berlinu, o temama se malo zna

Epa

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker razgovarili su u srijedu u Berlinu o aktualnim temama među kojima je, kako nagađaju mediji, i produljenje kontrole granica između Austrije i Njemačke.

„Kvalitetan razgovor s kancelarkom Angelom Merkel o budućnosti Europe“, priopćio je Juncker preko Twittera nakon sastanka za kojeg je unaprijed bilo najavljeno da neće biti popraćen konferencijom za tisak.
Njemački su mediji danas izvještavali o tomu da će Merkel i Juncker razgovarati o mogućnosti produljenja kontrole kopnene granice između Austije i Njemačke i nakon studenog.

Prilikom posljednjeg produljenja kontrole granca unutar Schengenskog prostora, što je moguće samo u izvanrednim situacijama i to samo na određeno vrijeme, Europska komisija je najavila kako neće više dopuštati kontrolu granica koje su uvedene nakon izbijanja migrantske krize u rujnu 2015.

Povjerenik Europske komisije za unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos rekao je međutim u srijedu u razgovoru za Passauer Neue Presse kako su produljenja kontrola moguće jer da za to postoje razlozi.

„Teroristički napadi posljednjih godina su jedan od tih razloga“, rekao je Avramopoulos. On je u razgovoru za dnevnik Die Welt nagovijestio da bi Juncker i Merkel mogli razgovarati i o strožijoj politici protjerivanja osoba koje borave u Europskoj uniji.

Kako javljaju njemački mediji teme razgovora su bile i pravosudna kriza u Poljskoj kao i pregovori oko Brexita.

Neki njemački mediji koji prate događanja u Bruxellesu žestoko su kritizirali susret Junckera i Merkel s jedne strane što se odvija usred predizborne kampanje u Njemačkoj a s druge što nije predviđeno izvještavanje javnosti o temema i rezultatima razgovora.

„Juncker i Merkel su četiri tjedna uoči izbora za Bundestag govorili o budućnosti Europe. No kako bi ta budućnost trebala izgledati, to je ostala tajna“, piše u svom komentaru blog “Lost in Europe”.

Komentiraj