EPA/OLIVIER HOSLET

Juncker i May se dogovorili da će “ubrzati napore” radi dogovora o Brexitu

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i britanska premijerka Theresa May dogovorili su se u ponedjeljak da će “idućih mjeseci ubrzati napore” kako bi postigli dogovor o Brexitu.

U priopćenju objavljenom nakon radne večere u Bruxellesu, Juncker i May ističu da su “razgovarali o napretku ostvarenom” od početka pregovora o izlasku Velike Britanije iz Europske unije i da su se “dogovorili o ubrzanju napora idućih mjeseci”.

“Radna večera je protekla u prijateljskom i konstruktivnom ozračju”, ocijenilo je dvoje čelnika.

Informacija o posjetu May Bruxellesu objavljena je u nedjelju navečer, a njegova je svrha izvijestiti o pregovorima s Londonom o pripremi za izlazak Velike Britanije iz EU-a, i to uoči summita EU-a u Bruxellesu u četvrtak i u petak koji će djelomično biti posvećen tom pitanju.

Premda je Downing Street nastojao na činjenici da je susret predviđen već tjednima, premijerkin dolazak u Bruxelles ostavio je dojam žurnosti, nakon zadnjeg kruga pregovora o Brexitu koji su razočarali.

May je bila u pratnji britanskog ministra za Brexit Davida Davisa, a na sastanak je bio pozvan i Michel Barnier, glavni pregovarač EU-a za Brexit.

May i Juncker u zajedničkom priopćenju ističu da su “iscrpno i konstruktivno razgovarali o trenutačnim izazovima u Europi i u svijetu”, pa tako i svom “zajedničkom interesu na očuvanju ugovora o iranskom nuklearnom programu” te o “svom zauzimanju za jačanje sigurnosti građana u Europi, napose putem suzbijanja terorizma”.

Komentiraj