JUNCKER CAMERONU: Za ples je potrebno dvoje…

epa

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker (na slici s njemačkom kancelarkom Merkel) u srijedu je obećao da će raditi na postizanju novih pravednih uvjeta za Veliku Britaniju, ali i upozorio njezinog premijera Davida Camerona da istodobno poštuje interese Europe, jer je za “ples potrebno dvoje”.

Juncker će se s Cameronom sastati na ručku u četvrtak uoči summita EU, a u govoru pred Europskim parlamentom ponovio je da želi “pravedan sporazum s Velikom Britanijom”.

 

  • “Ne mogu reći da je ostvaren golemi napredak, ali ni da nije postignuto ništa. Za ples je potrebno dvoje”, izjavio je Juncker nakon nekoliko tjedana tehničkih razgovora između britanskih i dužnosnika EU, usmjerenih na dogovaranje okvira za političke pregovore.

 

“Ja nisam osobito dobar plesač, ali barem znam pravila koja trebaju poštivati i drugi. Za ples je potrebno dvoje pa plesati moramo mi, ali i naši britanski prijatelji”, dodao je.

Na summitu EU u četvrtak predsjedavajući će upoznati sudionike s time kako će se voditi pregovori o reformama EU-a koje traži Cameron, a o istom će se pitanju raspravljati i na idućem summitu sredinom prosinca. Britanski dužnosnici kažu da ne postoji krajnji rok za završetak pregovora, osim činjenice da će se britanski referendum održati do konca 2017.

Komentiraj