FOTO: JULIUS MEINL Mlada umjetnica OKO predstavila ‘poetsku’ skulpturu

Sonja Dvornik

Brojni poznati okupili su se u popularnom splitskom restoranu Bokeria kitchen and wine bar, kako bi nazočili velikoj završnici projekta ‘Plati kavu stihom’, koji Julius Meinl već četvrtu godinu provodi u Republici Hrvatskoj.

Projekt je započeo 21. ožujka, na Međunarodni dan poezije, kad se u odabranim kafićima diljem Hrvatske kava mogla platiti stihovima, koji su se ispisivali na posebnim razglednicama i ubacivali u tzv. ‘poetry sandučiće’. Dio razglednica s napisanim stihovima poslan je onima kojima je topla riječ najpotrebnija, primjerice domovima za starije i nemoćne ili pak stanovnicima udaljenih hrvatskih otoka. Preostali dio razglednica poslužio je za izradu neobične skulputure, čime se naglasila i transformativna moć poezije, budući da je sve navedeno dio globalnog projekta #PoetryForChange, koji pomoću poezije nastoji svijet učiniti boljim mjestom za život.

Za izradu impresive skulpture ‘Silent Messenger’ izabrana je jedna od najtalentiranijih umjetnica s ovih prostora, intrigantna i tajanstvena OKO. Njene ilustracije krase zidove ispred Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, a izlagala je u Londonskom Victoria and Albert Museumu te u Japanu, Brazilu i SAD-u.

OKO je svoju skulpuru načinjenu od stihova izložila upravo u Bokeria kitchen and wine baru, a njezinom svečanom otkrivanju nazočili su mnogobrojni iz javnog života – Anamarija Asanović, Ana Čagalj, Slavko Sobin, Ivo Perkušić, Neda Makjanić-Kunić, Gabrijela Budimir, Silvija Dvornik te mnogi drugi.

Julius Meinl je već 150 godina ambasador čuvene kulture bečke kavane, čiji je dašak atmosfere ovog puta donio u Grad Split, grad s poznatim mediteranskim temperamentom…

Komentiraj