JULIJE CEZAR U EGIPTU – IZNOVA Premijera nove verzije baroknog opernog spektakla

Dražen Šokčević

HNK Ivana pl. Zajca publici predstavlja premijeru opere ‘Julije Cezar u Egiptu – iznova’ u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića u petak, 31. srpnja, s početkom u 20 sati.

Premijeru ‘Cezara’ 2016. godine obilježio je riječki operni debi danas počasne članice Opere, Diane Haller. Nakon velikog uspjeha, oduševljenja publike i laskavih ocjena kritike, godinu dana kasnije Riječani su oduševili i ljubljansku publiku na gostovanju u Cankarjevom domu. Ovoga ljeta ‘Julije Cezar u Egiptu’ trebao je predstaviti Operu riječkog HNK na jednom od najprestižnijih festivala u Europi, Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj.

Odlučeno je da se operu ne samo obnovi nego i uvelike iznova režira, a svi oni koji se u petak zateknu na izvedbi u “Zajcu“ ekskluzivno će, prvi vidjeti novu tzv. Savonlinna verziju ove operne predstave.

Diani Haller u naslovnoj ulozi, ulozi rimskog imperatora Cezara i Anamariji Knego kao neodoljivoj Kleopatri, ovoga puta će se pridružiti nacionalna operna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović kao Cornelia, a u ulozi Sesta prvi će put nastupiti Michaela Selinger, koja je svoju bogatu međunarodnu karijeru započela u austrijskim opernim kućama i bila članica Bečke državne opere. Ulogu Tolomea ponovno će utjeloviti Sonja Runje. U solističkim ulogama će nastupiti i Dario Bercich, Marko Fortunato te Ivan Šimatović.

Za dirigentskim pultom i čembalom ponovno će biti maestro Ville Matvejeff.

“Händelova opera muzički i redateljski iznova se čita kao uglazbljena šekspirijanska tragikomedija, odnosno tzv. romanca, u kojoj se ironično-komične scene, odnosi i tonovi izmjenjuju i često isprepliću s prizorima tragičke patnje, naročito u arijama Kleopatre i Kornelije, ili pak hamletovskim osvetničkim dilemama u arijama i recitativima Sesta.

I u novoj verziji opere kostimografkinja je Sandra Dekanić, scenografiju supotpisuju Alan Vukelić i Marin Blažević koji je dizajnirao i svjetlo u suradnji s Daliborom Fugošićem i Alanom Vukelićem. Projekcije potpisuje Dobriša Radovanović, a koreografiju i scenski pokret Michele Pastorini.

Uz Riječki simfonijski orkestar i Riječki operni zbor u predstavi sudjeluju i članovi baletnog ansambla. Riječ je o posljednjoj premijeri prije rujna u riječkom HNK Ivana pl Zajca.

Anamariji Knego kao neodoljiva Kleopatra

Komentiraj