FaH

JULIAN ASSANGE: ‘Isti izvori financiraju zakladu Clinton i ISIS’

Osnivač Wikileaksa Julian Assange izjavio je da su isti bogati državni dužnosnici Katara i Saudijske Arabije, koji su donirali novce humanitarnoj organizaciji Hillary Clinton, financirali  i Islamsku državu.

Kako prenosi Independent, Assange je novu optužbu na račun Clinton iznio u intervju koji je dao australskom redatelju dokumentarnih filmova Johnu Pilgeru, na ruskoj televiziji RT. Intervju je održan u ekvadorskoj ambasadi, u kojoj Assange živi od 2012. kada je od Ekvadora dobio politički azil. Na pitanje vjeruje li da su isti katarski, saudijski i drugi arapski dužnosnici koji su donirali Zakladu Clinton financirali i ISIS, Assange je odgovorio “da”, piše portal Index.

Assange je naveo e-mail između Hillary Clinton i njenog bliskog suradnika Johna Podeste, za koji je rekao da je “najvažniji e-mail iz cijele kolekcije” hakiranih e-mailova koji je Wikileaks objavio ovog mjeseca. U e-mailu iz 17. kolovoza 2014. Clinton kaže Podesti, koji je tad radio u Obaminoj administraciji, slijedeće: “Trebamo iskoristiti naša diplomatska i tradicionalno obavještajna sredstva da izvršimo pritisak na vlade Katara i Saudijske Arabije, koje pružaju tajnu financijsku i logističku podršku ISIS-u i drugim radikalnim sunitskim grupama u regiji.”

Assange smatra da je ta izjava značajna jer američka vlada nikad nije javno uvažila da ove države financiraju ISIS, tvrdeći umjesto toga da su financijeri “odmetnuti prinčevi” i drugi bogati pojedinci koji na svoju ruku financiraju teroriste, usprkos neodobravanju njihovih vlada.

 

Zaklada koju su osnovali Bill i Hillary Clinton u središtu je jedna od glavnih afera koje su uzdrmale izbornu kampanju demokratske kandidatkinje za američkog predsjednika. Neki tvrde kako je Zaklada služila kao paravan za ilegalno lobiranje, odnosno trgovinu političkim utjecajem – po tzv. “pay to play” modelu.

Prema priopćenju iz Zaklade Clinton, Saudijska Arabija joj je donirala između 10 i 25 milijuna $ od njenog osnutka 1997. Također, prošlog je mjeseca otkriveno da je Katar donirao milijun $ povodom rođendana Billa Clintona. Iz zaklade negiraju da je Hillary Clinton koristila sredstva zaklade za svoje privatne ili političke potrebe.

Kako piše Index, Julian Assange se u intervjuu osvrnuo i na američke predsjedničke izbore:

“Prema mojoj analizi Trumpu neće biti dozvoljeno da pobijedi. Zašto to kažem? Zato što ima svaku vrstu establišmenta protiv sebe. Trump nema niti jedan establišment, osim možda kršćanskih evanđelista, ako se oni mogu nazvati establišmentom. Banke, obavještajne službe, tvrtke za proizvodnju oružja, strani novac i tako dalje, svi su ujedinjeni iza Hillary Clinton. I mediji također.”

Komentiraj