Julian Assange danas ima 50 godina, čeka vjenčanje u londonskom zatvoru

Programer, urednik, aktivist, izdavač i novinar Julian Assange rođen je 3. srpnja 1971. godine. Postao je poznat kao glavni urednik i osnivač WikiLeaks, organizacije koja objavljuje tajne informacije i povjerljive dokumente anonimnih izvora zviždača. Trenutno je u zatvoru u Londonu dok SAD čekaju njegovo izručenje.

Partnerica Juliana Assangea Stella Moris najavila je njihovo vjenčanje u zatvoru Belmarshu. U tom strogo čuvanom londonskom zatvoru australski novinar je više od dvije godine. Veza s odvjetnicom Moris počela je dok je Assange boravio u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, gdje je tražio politički azil. Par ima dva sina u dobi 4 i 2,5 godine.

“Kanimo se vjenčati u zatvoru jer smo zaručeni od 2016.”, rekla je Moris te dodala da im okolnosti još ne dopuštaju da iznose daljnje planove. “I ako se vjenčamo u zatvoru, ne mislim da će to biti jedina svadba”, rekla je. “Najvjerojatnije je da ćemo se vjenčati u zatvoru, a drugu svadbu s obitelji i prijateljima imat ćemo jednom kad on bude slobodan”, dodala je.

Zasad nije određen datum, rekla je Moris, ali prolazimo potrebne birokratske stvari u nadi da ćemo se vjenčati “uskoro”, objasnila je. “Dosta je komplicirano”, rekla je, primjećujući da pandemija dodatno otežava stvari.  “Razgovarali smo o tome s belmarškom kapelanskom službom, pa su nam rekli da nisu imali vjenčanje u Belmarshu otkad su ondje, što znači 12 godina. Tako da to nije baš jednostavno”, rekla je Moris. “Bit će to dosta dug birokratski postupak, ali počeli smo”, rekla je.

Komentiraj