Juhu minestrone kuhali su još stari Rimljani, svaka talijanska regija ima svoje ‘tajne sastojke’

Autor:

Pixabay

Minestrone je talijanska gusta juha od povrća i tjestenine. Zanimljivo je da ova juha potječe još iz doba starih Rimljana a skoro svaka talijanska regija ima svoju verziju ovog recepta i svoje tajne sastojke.

Minestrone, ili ‘veliku juhu’ Rimljani su jeli još u 2. stoljeću prije Krista. Ne postoji jedan recept koji obuhvaća ideju minestronea. Sastojci se razlikuju s godišnjim dobima. Tako će vam po zimi trebati nešto toplo i zasitno, dok će vam po ljetnim vrućinama bolje ‘leći’ lakša juha sa sezonalnim povrćem.

Za minestrone, po savjetu Jamiea Olivera, odlični su temeljci od piletine ili povrća. Ali, oni će biti još bolji dodate li malo pancete ili dimljene šunke dok pržite povrće. I ne zaboravite na ružmarin. S obzirom na to da su temeljci od šunke obično slani, dobro pripazite prije nego posolite svoju juhu.

Gianluca Gerardi on Unsplash

U nastavku donosimo recept za minestrone:

Sastojci za šest osoba:

10 velikih zrelih pelata ili 2x400g konzerviranih rajčica bez soka
3 mrkve
2 poriluka
5 grančica celera
2 crvena luka
1 kupus
1 žlica maslinovog ulja
2 sitno narezana češnja češnjaka
1 žlica narezanog ružmarina
850ml temeljca
svježi bosiljak
170g tjestenine
sol, papar

Priprema:

Operite i nasjeckajte povrće (nastojte da svi komadići budu otprilike jednake veličine).

Maslinovo ulje stavite u zagrijanu posudu i pirjajte mrkvu, poriluk, celer, lik, češnjak i ružmarin na srednjoj vatri dok ne omekšaju. Za to će biti potrebno oko 15 minuta.

Dodajte rajčice i kuhajte još koju minutu pa u sve dodajte temeljac. Pričekajte za zavrije i ostavite ga na vatri još petnaestak minuta.

Dodajte kupus pa kuhajte još desetak minuta, a onda ubacite bosiljak i tjesteninu. Lagano kuhajte oko pet minuta, pa začinite solju i paprom.

Dobar tek!

Gianluca Gerardi on Unsplash

OZNAKE: minestrone, juha

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.