JUGOSLAVIJA BJEGUNACA Galić, Mamić… Moćni kriminalci prelaze hrvatsko-bosansku granicu kao da je nema

Autor:

25.07.2007., Hvar - Dopredsjednik Dinama Zdravko Mamic sa suprugom i kcerkama stigao na odmor jahtom Maluciva. Usidrili su se na Paklinskim otocima gdje uzivaju u miru i dobroj hrani. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Nakon što je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo da je Zoran Galić, nekadašnji direktor Granične policije Bosne i Hercegovine i trenutni zamjenik direktora SIPA-e pobjegao u Hrvatsku, vrijedi podsjetiti da on nije jedini koji je dvojno državljanstvo iskoristio za bijeg od pravosudnog gonjenja, nego samo jedan u nizu onih koji su odlazak u susjednu državu iskoristili da ne završe iza rešetaka, objavio je N1 BiH.

Ante Jelavić bivši je član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH, osuđen na deset godina zatvora zbog kriminala u nekadašnjoj Hercegovačkoj banci.

“Sumnjive radnje u Hercegovačkoj banci u svom je tajnom izvješću pojasnila bivša privremena upraviteljica Hercegovačke banke Toby Robinson, koja razotkriva tajne tokove novca, preko računa fizičkih i pravnih osoba, kojima je politički vrh HDZ-a potkraj 1990-ih godina, neposredno prije promjene vlasti i dolaska Račanove Vlade, oštetio državni proračun Republike Hrvatske za više od milijardu kuna”, prenosi N1 BiH mostarski Dnevni list pozivajući se na dokument koji je Robinson izradila 2002. godine u kojem se navodno otkriva popis tajnih računa, pravnih i fizičkih osoba preko kojih su opljačkana sredstva budžeta Republike Hrvatske.

Slučaj tereti Jelavića da je novac iz hrvatskog proračuna namijenjen HVO-u prebacivao na tajne račune HDZ-a a potom drugim firmama i pojedincima među kojima je navodno bio i sam Jelavić. Sud BiH je 2005. godine osudio Jelavića na deset godina zatvora. U trenutku izricanja presude Jelavić više nije bio u BiH. Na slobodi je bio zahvaljujući jamstvu od pola miliona maraka.

SLUČAJ JELAVIĆ: Istraga oko Hercegovačke banke širi se na Hrvatsku

Domaća obavještajna agencija tvrdila je da se Jelavić skriva u Hrvatskoj ali sve do 2007. godine u javnosti o tome nije bilo dokaza. U veljači te godine Jelavića je ispred Hrvatske poštanske banke fotografirao fotoreporter Jutarnjeg lista.

Među onima koji su pobjegli u Hrvatsku je i Lejla Fazlagić. Kako je ranije pisao sarajevski Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), ona je od 2011. do 2016. godine razbaštinila desetine vlasnika nekretnina u Sarajevu, upisujući njihove kuće, stanove, poslovne prostore i zemljišta na osobe koje nisu imale pravo na tu imovinu. Najčešće su na meti bile napuštene nekretnine sarajevskih Židova stradalih u Drugom svjetskom ratu i drugih pokojnih Sarajlija te imovina pojedinih poduzeća.

Razmjenjujemo li Mamića za bivšu sutkinju koja se skriva u Hrvatskoj?

Slučaj koji je najviše šokirao javnost je onaj osuđenog pedofila Ivice Miškovića, koji je 7. studenog 2023. pobjegao iz Osnovnog suda u Banjaluci, nakon što je zbog četiri obljube nad djevojčicama osuđen na ukupno četiri godine zatvora. Sud je raspisao tjeralicu, ali Mišković je slobodan u Hrvatskoj. Čak je, tvrdi N1, i nakon bijega gostovao na televiziji gdje se pravdao za svoja djela, a i ranije je u Hrvatskoj osuđivan za ista kaznena djela.

Bizaran slučaj u Banja Luci: Nakon izricanja presude skočio kroz prozor, sada ga traže i u susjednim državama

Iz BiH su u Hrvatsku pobjegli i mnogi osumnjičenici za ratne zločine u BiH koji imaju i hrvatsko i bosanskohercegovačko državljanstvo. Među njima su najpoznatiji Zlatan Mijo Jelić, otpužen za ratne zločine nad Bošnjacima u Mostaru,  Boško Previšić, ratni zapovjednik logora HVO-a u Gabeli, ali i Pero Vincetić Konj, optužen za ratne zločine nad Srbima u Orašju.

ZLATAN MIJO JELIĆ: “Ponosam sam što ću od Milanovića primiti odlikovanje”

No ne bježe samo iz BiH u Hrvatsku već i u drugom pravcu. Braća Mamić su jedni od najpoznatijih bjegunaca iz Hrvatske u BiH. Nakon što su osuđeni u svojoj zemlji u BiH žive normalno i često gostuju u podcastima. Vlasnici su i firmi. Prvi čovek zagrebačkog nogometnog kluba Dinamo Zdravko Mamić osuđen je na šest i pol godina zatvora zbog štete nanesene tom klubu u iznosu 15,5 milijuna eura i za utaju poreza od 1,2 milijuna. Uz Mamića su za krađu iz Dinama osuđeni njegov brat Zoran, direktor Hrvatskog nogometnog saveza i bivši direktor Dinama Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar.

SKANDAL Visoki kazneni sud spasio Turudića: Ne možemo utvrditi da je lagao o susretu s Mamićem

Među onima koji su pobjegli u BiH je i Branimir Glavaš, osuđen u Zagrebu za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. na osam godina zatvora.

Ministar sigurnosti: “Provjerit ćemo što Glavaš radi u BiH”

Također, kontroverzni poduzetnik Tomislav Opačak je pobjegao od izdržavanja osmomjesečne zatvorske kazne u Hrvatskoj. Poznato je i da mu se, od ranije, na teret stavlja više kaznenih djela – prijetnje, iznude, prevare, krađe.

Najnoviji slučaj bijega Zorana Galića, kako je navedeno u Tužilaštvu BiH, ponovno je otvorio pitanje curenja informacija koje su ključne kako bi osumnjičeni mogao pobjeći u državu čije drugo državljanstvo ima prije akcije policijskih struktura ili same sudske presude.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.