JUČER STUPILO NA SNAGU Primirje u Siriji se poštuje

EPA/YURI KOCHETKOV

Primirje koje je u ponedjeljak stupilo na snagu u Siriji izgleda da se poštuje, javlja u utorak BBC pozivajući se na više izvješća.

Sporazum, koji su dogovorili Rusija i Sjedinjene Države, američki je državni tajnik John Kerry opisao kao vjerojatno zadnju šansu da se spasi jedinstvena Sirija.

Stanovnici Alepa kažu da je u tom gradu mirno, a Sirijski opservatorij za ljudska prava tvrdi da je takvo stanje na gotovo svim bojišnicama.

Ipak, postoje izvješća koja govore o sporadičnim napadima i vladinih snaga i pobunjenika, nakon stupanja na snagu prekida vatre.

Opservatorij kaže da je do tog kršenja primirja došlo u nekim selima u provinciji Hama, kao i u blizini Damaska.

Sirijska vojska naglašava da će poštovati primirje, ali da će u slučaju bilo kakvog kršenja od strane oružanih skupina na to odlučno odgovoriti.

Sporazum je postignut u petak u Ženevi, nakon višemjesečnih pregovora Rusije i SAD-a. On traži od obje strane da dopuste pristup humanitarnoj pomoći u opkoljena područja, prije svega u najpogođenija kao što je grad Alep.

Ukoliko se primirje i humanitarni pristup održe cijeli tjedan, SAD i Rusija će uspostaviti suradnju protiv IS-a i Fronte Fateh al-Šam, ranije poznate kao Fronta al- Nusra, posebice koordinacijom zračnih udara na određena područja.

Ovo je drugi ovogodišnji pokušaj Washingtona i Moskve da zaustave sirijski petogodišnji građanski rat.

Komentiraj