Vlada Saboru šalje prijedlog za razrješenjem glavnog državnog odvjetnika

Vlada će na današnjoj sjednici i službeno razriješiti Dražena Jelenića, koji je jučer podnio ostavku na mjesto glavnog državnog odvjetnika nakon što je u javnost izbila afera s masonima.

Premijer Andrej Plenković najavio je na početku današnje sjednice Vlade da će u Sabor poslati prijedlog za Jelenićevim razrješenjem.

“Na zatvorenom dijelu sjednice je prijedlog za razrješenje glavnog državnog odvjetništva Dražena Jelenića, taj prijedlog ćemo podnijeti Saboru koji će o njemu donijeti odluku”, rekao je Plenković uvodno na sjednici Vlade.

“Ovaj prijedlog ne znači da je on postupao protivno zakonima te da svoju dužnost nije obnašao neovisno. Ovdje se radi o integritetu ljudi koji rukovode najvišim tijelima. Načela su postavljena izrazito visoko jer ova dužnost ne ostavlja prostor za bilo kakvu sumnju u nepristranosti. Otkrivanjem činjenice da je gospodin Jelenić član nekog društva ili udruge, neovisnost je dovedena u pitanje. Prilikom imenovanja, Vlada od njega tu informaciju nije dobila. Ne postoji propis koji zabranjuje ikome pa tako i državnom odvjetniku članstvo u udruzi. Vlada ne dovodi u pitanje profesionalnost i neovisnost, ali podržavamo njegovu osluku da donese ostavku’, kazao je Plenković.

Podsjetimo, Nacional je u utorak objavio da je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić mason, što ga uvodi u sukob interesa u slučaju priče s iznudom za koju je Nikica Gabrić, oftalmolog i predsjednik udruge Veliki Orijent Hrvatske, prijavio urednike i direktoricu tjednika 7Dnevno.. On je to kasnije toga dana i potvrdio. Potom su jučer premijer Andrej Plenković i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pozvali Jelenića da podnese ostavku, što je u večernjim satima i učinio.

Komentiraj