Jubilarno 10. izdanje Festivala skulptura u pijesku, ovogodišnja tema je Alisa u zemlji čudesa

Rajska plaža u Loparu i ove će godine biti domaćin Festivala skulptura u pijesku koji će se održavati od 29. lipnja do 2. srpnja 2021. godine. Manifestacija pokrenuta na inicijativu Turističke zajednice Općine Lopar i Centra za kulturu Lopar u suradnji s akademskim slikarom Zlatkom Kauzlarićem Atačem i Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, ove godine slavi desetu obljetnicu.

Izvorno zamišljena kao praktična radionica za studente likovnih akademija, Festival skulptura u pijesku prerastao je u međunarodni događaj koji iz godine u godinu okuplja vrsne kipare iz Hrvatske i svijeta.

U okviru ovogodišnje teme, umjetnici će transformirati 1,5 km dugu Rajsku plažu u nesvakidašnju galeriju likova iz Alise u zemlji čudesa. Skulpture koje sežu i do 10 metara u širinu izrađivat će jedanaest istaknutih umjetnika suvremene scene pod budnim okom umjetničke voditeljice festivala, akademske kiparice Paule Banić.

PHOTO: Petar Lupić

“Uvijek se rado prisjetim kako je sve počelo u studentskim danima kada smo prije 10 godina došli u Lopar. Tada je to bio prvi veliki izazov. Sada, uz veliko oduševljenje turista koji se uključe i zabave sa svima nama, Rajska plaža u Loparu pretvara se u živu igraonicu koja mijenja svoj oblik poput nekoga neobičnog organizma te tako uvijek iznova postane oaza naše kreativnosti i mašte, a Festival unikatna umjetnička manifestacija u hrvatskoj turističkoj ponudi”, rekla je Paula Banić.

Ovogodišnji su sudionici renomirani umjetnici – Jelena Kašić, Sanjin Vinković, Jelena Mavrić, Martina Vrbljanin, Georgette Yvette Ponte, Nina Lekić, Roberta Mikelić, Antea Biskupović, Medarda Pack, Valerija Jakuš i Petar Popijač.

PHOTO: Petar Lupić

“U trajanju od 10 godina ovo se prijateljstvo pretvara u sada već prepoznatljiv znak turističke i umjetničke prakse koju treba sačuvati i razvijati. U samo nekoliko sunčanih dana marljive mladenačke ruke grade u pijesku fantastične skulpture koje, nažalost, traju dan ili dva pri susretu s turistima, međutim ostavljaju neizbrisivo sjećanje u pamćenju mnogobrojnih posjetilaca s jedinstvene pješčane plaže Lopara”, izjavio je Zlatko Kauzlarić Atač, akademski slikar koji je u suradnji s organizatorima osmislio ovaj festival u njegovim počecima.

U sklopu festivala održava se i tradicionalno natjecanje za najbolju fotografiju skulptura u kojem se mogu okušati i posjetitelji i fotografi amateri. Povodom okrugle obljetnice Festivala skulptura u pijesku tiskat će se posebna brošura koja će poslužiti kao svojevrstan vremeplov kako bi se svi okupljeni mogli prisjetiti proteklih izdanja festivala. Po završetku Festivala, a povodom jubilarne obljetnice, Lopar će dobiti trajno obilježje u vidu replike pobjedničke skulpture u javnom prostoru s intencijom da taj prostor s vremenom postane ‘park skulptura’.

PHOTO: Petar Lupić
PHOTO: Petar Lupić
PHOTO: Petar Lupić

Komentiraj