Mješoviti pjevački zbor Židovske općine Zagreb Lira

Jubilarni koncert ’65 godina u glazbi koja nas spaja’

 

Mješoviti pjevački zbor Židovske općine Zagreb ‘Lira’ će povodom svog rođendana izvesti koncert ’65 godina u glazbi koja nas spaja’.

Jubilarni koncert će se održati u Muzeju Mimara, u četvrtak 16. siječnja s početkom u 19.30 sati. Ulaz je slobodan.

Pokrovitelji glazbenog događanja su Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Vlada RH (Vijeće za nacionalne manjine) i Židovska općina Zagreb.

Gost koncerta je Ansambl Gospodnetić singers.

Zbor ‘Lira’ ove godine slavi 65. obljetnicu osnivanja i kontinuirang rada. Zbor je osnovan u Zagrebu 1954. godine pod nazivom ‘Moša Pijade’ uz cilj očuvanja židovskih zborskih pjesama. Tijekom godina pjevački opus proširen je hrvatskim folklornim napjevima, kao i duhovnim skladbama domaćih i stranih autora iz svih razdoblja.

Tijekom 65 godina djelovanja, organizirane su brojne turneje u Europi, Americi, Kanadi, Australiji i Izraelu. Od 2008. godine zbor redovito sudjeluje na bienalnom međunarodnom glazbenom memorijalu ‘Emil Cossetto’. Zbor je dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih priznanja na natjecanjima i festivalima. Najznačajnije nagrade u 2019. godini su dvije prestižne zlatne plakete najboljem zboru na natjecanju ‘Hrvatska tradicijska glazba’. Zborom su dirigirali istaknuti dirigenti i skladatelji Hrvatske: Emil Cossetto (44 godine) i Tomislav Uhlik (4 godine), a od 2004. godine dirigent zbora je Robert Homen.

Robert Homen rođen je u Kotoru 7. 6. 1972. godine. Osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje završava u Sarajevu, smjer Klavir. U tom razdbolju osvajao je nekoliko prvih nagrada na državnim natjecanjima kao mladi pijanist. Diplomirao je Dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Dobitnik je rektorove nagrade. Dugi niz godina djeluje u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, ispočetka u svojstvu zborovođe, a potom i kao stalni operni dirigent.

Kao dirigent radio je sa svim profesionalnim orkestrima i opernim kućama u Hrvatskoj – HNK Split, HNK Osijek, HNK Rijeka, HNK Zagreb (stalni dirigent 10 godina), Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Dubrovački simfonijski orkestar, Simfonijski puhački orkestar OSRH…

Također je vrlo zapaženo surađivao s velikim brojem opernih kuća i orkestara u regiji i šire. Čest je gost dirigent Zbora Hrvatske radiotelevizije. Član je stručnih komisija na natjecanjima zborova, vokalnih ansambala i smotrama puhačkih orkestara te drži seminare iz dirigiranja u Hrvatskoj i inozemstvu. Stalno je zaposlen kao docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje predaje predmet Studij opernih uloga.

Komentiraj