Jubilarna 25. Terezijana u Bjelovaru: Uz bogat i raskošan zabavni program i cijepljenje za građane

Izložbe, predstave, koncerti dio su bogatog programa jubilarne bjelovarske manifestacije 25. Terezijane koja će se ove godine održati od 18. do 20. lipnja. Tada će, naime, ulice grada Bjelovara preplaviti zabava za sve naraštaje koja će građane vratiti u doba carice Marije Terezije.

Grad Bjelovar s Turističkom zajednicom Bilogora-Bjelovar po 25. put zaredom organizira manifestaciju Terezijana. Bogat i raznovrstan program za sve naraštaje predstavit će povijest i tradiciju vezanu uz caricu Tereziju te najbolje od najboljeg što nudi bjelovarsko-bilogorski kraj.

Izložba: Raskoš carskih salona

Centralna izložba prikazat će raskoš carskih salona i bogatstvo vremena u kojem je živjela Sisi – Elizabeta Austrijska. Iz Mađarske je stiglo čak 16 njezinih raskošnih očuvanih haljina koje je za Terezijanu ustupila obitelj Czedly i koje će biti izložene u Gradskom muzeju. Uz predivne haljine, posjetitelji će moći vidjeti porculan i brojne predmete iz tog doba.

Pod nazivom “Raskoš carskih salona – Sisi, zaustavljena ljepota jednog vremena” izložba će ostati otvorena do 11. srpnja.

Inače, svečano otvaranje manifestacije i same izložbe održat će se u petak, 18. lipnja 2021., od 17:00 sati u Gradskom muzeju Bjelovar na kojoj će sudjelovati veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj dr. Josef Markus Wuketich i hrvatski veleposlanik u Republici Mađarskoj dr.sc. Mladen Andrlić, izaslanik veleposlanika Mađarske u RH János Dezsőa, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, gradonačelnik Grada Gödöllő, Mađarska dr. György Gémesi te saborski zastupnici Miro Totergeli i Vladimir Bilek.

Cijepljenje bez prethodne najave 

Osim povijesnog, ova manifestacija imat će i javno-zdravstveni karakter. U suradnji s Zavodom za javno zdravstvo te nacionalnim i gradskim stožerima civilne zaštite, uz posebnu gošću – caricu Mariju Tereziju – promovirat će se cijepljenje protiv koronavirusa. U subotu, 19. lipnja na punktu Zavoda za javno zdravstvo u 10 sati prvi će se cijepiti novoizabrani župan Marko Marušić.

Cijepljenje je neobavezno i otvoreno za sve zainteresirane koji mogu doći bez prethodne prijave, sa zdravstvenom iskaznicom, te će biti cijepljeni cjepivom Pfizer.

Svečana carska povorka

Okosnica subotnjeg programa biti će Svečana carska povorka – dolazak carice Marije Terezije. Od 19 sati na Korzu i ispred Gradske uprave
uprizorit će se šaljivi scenski prikaz sa povijesnim postrojbama, KUD-ovima i glumcima. Carica će doći u posjet Bjelovaru u pratnji 50 husara na konjima gidranima u kostimiranoj povorci koja će brojiti više od 400 sudionika.

Scenski prikaz inspiriran mitovima i legendama Bilogore “Babotučka vojna” održat će se u petak u 21:30 sati ispred Gradske uprave, a odvest vas u bajkovite bilogorske večeri. Likovi i predaje Bilogore i Zrinskog Topolovca uprizorit će članice i članovi Udruge žena Katarina Zrinski iz Zrinskog Topolovca, Povijesna postrojba Bjelovarski graničari husari 1756., Bjelovarsko kazalište, Kulturno-umjetničko društvo Bjelovar, Gordana Marta Matunci i Slaven Klobučar, članovi ostalih udruga iz Zrinskog Topolovca, NK Bjelovar i Češku obec čiji su  članovi isto kostimirani.

Gastro prezentacije i ulične predstave

Na brojnim će se lokacijama održavati gastronomske prezentacije, ulične predstave i tradicijska predstavljanja običaja, zatim znanstveni kolokvij HAZU-a i Bjelovarsko-križevačke biskupije o povijesnim vezama Bjelovara i kraljice Marije Terezije, predstavljanje knjige o carskom drobljencu, predstave za djecu i 3. međunarodne izložba Gidran pasmine konja.

Glazbeno-scenski nastupi biti će obogaćeni večernjim koncertima. U petak će pozornicu Fontana zauzeti Swingers, Gelato Sisters, Luce, Zdenka Kovačićek, Alen Đuras i Ivo Robić 21/21, a pozornicu Glazbenog paviljona Opća opasnost.

Spomen na antologijskog pjesnika Željka Sabola

U subotu zabavu preuzimaju Scifadelity Orchestra ispred Gradskog muzeja i Sergej Četković u Glazbenom paviljonu. U nedjelju se održava koncert u spomen na Bjelovarčanina Željka Sabola pod nazivom “Samo simpatija”; na kojem će nastupiti bjelovarski glazbenici koji se ovim koncertom prisjećaju dvaju godišnjica, osamdeset godina od rođenja i trideset godina od smrti Željka Sabola.

Cjelokupni program je besplatan i organiziran u skladu sa svim preporučenim epidemiološkim mjerama. Nošenje maski nije potrebno, no
građani i posjetitelji se moraju pridržavati održavanja socijalne distance od 1,5 metra.

 

Komentiraj