Jubilarna 10. štruklijada održava se danas u Krapinsko-zagorskoj županiji. Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji pripremanja štrukli, čije je umijeće pripreme upisano u Registar nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

U izradi štrukli, snage će odmjeriti učenici Srednje škole Zabok, zagorske bake i gosti iz Slovenije, a posjetitelji će, osim navijanja, moći uživati u kušanju štrukli i imati priliku naučiti pripremati najpoznatiju zagorsku slasticu.

Na manifestaciji će se moći i kupiti igračke, bučino ulje, koštice, zagorski med i drugi domaći proizvodi. Za najmlađe će pak biti organizirana konjska zaprega s ponijima. Tu su i degustacije vina, muzejsko-edukativne radionice, nastupi kulturno-umjetničkih društava, tamburaša i solista.

Ovogodišnja Štruklijada posebna je i po tome što se organizira kao dio europskog projekta “Uživam tradicijo” u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska. Riječ je o projektu vrijednom 1,5 MILIJUNA EURA, sufinanciranog sredstvima EUROPSKOG FONDA ZA REGIONALNI RAZVOJ.

Inače, Štruklijada se organizira od 2009. godine, a organizatori su postigli značajne
rezultate u zaštiti prepoznatljive zagorske delicije, ukazuje i zaštita naziva manifestacije Verbalnim žigom koju su dobili 2011. godine. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo je tradicionalnim domaćim štruklima status nematerijalnog kulturnog dobra i upisani su u Registar zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. Krapinsko-zagorska županija i dalje radi na dobivanju jamstvenog žiga Zagorskih štrukli, te u konačnici zaštiti geografskog porijekla.

Komentiraj