JUAN GUAIDO Od nepoznatog političara do najveće prijetnje Maduru

EPA/Miguel Gutiérrez

U manje od mjesec dana Juan Guaido je od nepoznatog venezuelanskog političara došao u središte pozornosti preuzevši predsjedanje Kongresom, koji je pod kontrolom oporbe, i provevši kratko vrijeme u pritvoru tajne policije.

Taj mršavi 35-godišnjak ubacio se u srijedu ne međunarodnu scenu s najsmionijim izazovom, kakav godinama nije viđen, vladavini socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura: proglasio se privremenim predsjednikom, a taj njegov potez brzo su priznale Sjedinjene Države, Kanada i mnoge latinoameričke zemlje.

Njegov nagli uspon probudio je nade da bi mogao ispuniti liderski vakuum u venezuelanskoj podijeljenoj oporbi koja je nekoliko puta neuspješno pokušala svrgnuti s vlasti Madura i njegovog prethodnika Huga Chaveza. Mnogi najistaknutiji oporbeni političari završili su u zatvoru, egzilu ili im je zabranjeno obnašanje javne dužnosti.

Ljubitelj salse i bejzbola, Guaido je animirao elitnu bazu oporbe, a pridobio je i mnoge pripadnike radničke klase kojima je dosta hiperinflacije i potpunog gospodarskog sloma zemlje i koji su izašli na ulice zahtijevajući od Madura da podnese ostavku.

Međutim, još mu je potrebna potpora oružanih snaga kako bi postigao svoj cilj, a to su novi izbori.

“Danas u Venezueli živimo pod diktaturom i trebamo izvršiti dostatan pritisak kako bi preuzeli kontrolu”, rekao je Guaido, unuk časnika nacionalne garde i mornarice, u razgovoru za Reuters ovaj tjedan.

On je predložio amnestiju za pripadnike vojske, ali je rekao da članove Madurove vlade koji su kršili ljudska prava trebaju biti kažnjeni.

“Ne namjeravam liječiti 20-godišnje rane, ali ih ne namjeravam ni skrivati.”

Guaido je preuzeo dužnost predsjednika Nacionalne skupštine 5. siječnja s pozivom oružanim snagama da prepoznaju da je Maduro “uzurpator” nakon njegova reizbora u svibnju prošle godine koji se smatra namještenim.

Najstarije od šestero djece radničke obitelji u obalnoj državi Vargasu, Guaido je preživo razorno klizište 1999. koje je bilo jedno od najranijih testova Chavezove 14-godišnje vladavine.

Na fakultetu inženjerstva počeo se baviti politikom i tako je završio na studiju političkog upravljanja na Sveučilištu George Washington u SAD-u. Oženjen je i otac jednogodišnje djevojčice.

Već nekoliko godina fokus je oporbe – i Guaida i njegova mentora Leopolda Lopeza, poznatog čelnika Stranke narodne volje koji je trenutno u kućnom pritvoru – svrgavanje Madura s vlasti.

Guaido je preuzeo dužnost predsjednika parlamenta u sklopu sporazuma o diobi vlasti među glavnim oporbenim strankama u zemlji. Nije rekao kakvu će politiku voditi kao predsjednik, ali se njegova Stranka narodne volje opisuje kao socijaldemokratska stranka lijevog centra.

Prošlog tjedna Guaida su nakratko priveli pripadnici tajne policije, ali su ga vrlo brzo oslobodili. Vladini dužnosnici rekli su da će časnici odgovorni za to uhićenje biti kažnjeni.

Komentiraj