Jovićevići i Brauni najveće Dinamove ‘dinastije’, Kranjčari najuspješniji

U posljednjim danima prije nego što je koronavirus paralizirao svijet, u susretu Milan – Verona za ‘Rossonere’ je zaigrao Daniel Maldini (17) postavši treća generacija Maldinija koja je zaigrala u dresu talijanskog velikana u Serie A.

Prije njega za Milan je zaigrao i njegov djed Cesare, a potom i otac Paolo. Cesare i Paolo su u dresu kluba sa San Sira osvojili ukupno 31 trofej pri čemu i šest europskih naslova prvaka, pa Daniel neće imati lagan zadatak kako bi nadmašio oca i djeda.

Svoje “dinastije” ima i hrvatski nogometni prvak Dinamo, a samo su dva primjera u kojem se obiteljska tradicija u Maksimiru protezala na tri generacije. To su obitelji Braun i Jovićević.

Mirko Braun, poznatiji pod nadimkom ‘Charlie’ je ‘plesao’ u Dinamovoj slavnoj 1967. godini, njegov sin Davor u također povijesnoj plavoj 1982., dok Patrik i Dominik nastavljaju djedovu i očevu tradiciju.

Patrik je na početku ove sezone već bio dio maksimirske momčadi na međunarodnoj sceni, bio je u sastavu plavih na tradicionalnom juniorskom turniru Mladen Ramljak. Nažalost, Davor Braun, popularni “Charlie mlađi”, prošlog petka iznenada preminuo u 57. godini.

Obiteljska tradicija u Dinamu protezala se na tri generacije u samo još jednom slučaju – obitelji Jovićević. Čedo je igrao za ‘modre’ 70-tih godina prošlog stoljeća, njegov sin Igor, koji je bio označen kao nasljednik Zvonimira Bobana i u ljeto 1991. je potisao za Real Madrid, danas je trener Dinama II, a Filip je član druge momčadi “modrih”.

Zanimljivo je da je obitelj Jovićević, gledajući po ulozi u momčadi, “prošarala” cijeli teren: Čedo je bio lijevi branič, Igor playmaker, dok je Filip desno krilo, a Igorov najmlađi sin Marcos je vratar.

Kroz povijest kluba svakako je najuspješnija loza Kranjčar. Zlatko je i danas jedan od najomiljenijih Dinamovih igrača u povijesti, a veliku je popularnost dosegao je i njegov sin Niko, koji je, baš kao i otac, prošao kompletnu maksimirsku školu i potom zablistao u prvoj momčadi.

“Puno je primjera u kojima su dubok trag u Dinamu ostavili očevi i sinovi ili, kako ih volimo simpatično nazivati – Dinamove “dinastije”. Široj su javnosti, naravno najpoznatiji Zlatko i Niko Kranjčar koji zajedno imaju više od 400 službenih nastupa, a obojica su nastupila i za reprezentaciju. Bila su još dva Dinamova primjera gdje su i otac i sin zaigrali za reprezentaciju – Branko i Željko Stinčić, obojica nekadašnji popularni vratari, a u novije doba Sejad i Alen Halilović,” kazao je za Hinu Dinamov kroničar Miroslav Tomašević.

Otkrio je kako je kako su prvi slučaj “plave dinastije” bili otac i sin Ribić. Stjepan je nastupao u Građanskom tridesetih godina, dok je mlađi Berislav bio dio plave momčadi 30 godina kasnije.

“Još jedan bivši igrač plavih iz doba Građanskog, popularni Bernard Benda Hügl, kasnije i trener maksimirske momčadi, imao je nasljednika u plavome dresu. Njegov sin, Bernard Hügl junior, igrao je za Dinamo 1958.,” otkrio je Tomašević.

Primjera je bilo još. Proslavljeni maksimirski čuvar mreže iz 70-ih godina, Željko Stinčić, nastavio je stopama svojega oca Branka, također nekadašnjega Dinamova vratara.

Početkom je 70-ih godina za Dinamo nastupao Marijan Bradvić čiji je sin Mislav, nakratko nastupao u Dinamu 2001.

Marko Marić, sin bivšega maksimirskog vratara Zvonka, pripada naraštaju Nike Kranjčara, zaigrao je za prvu Dinamovu momčad, a kratko bio i u francuskom Lilleu.

Jedan je službeni nastup upisao i Dinko Miljković, sin popularnoga braniča iz sedamdesetih, Ivice Gagija Miljkovića. Za plave je igrao i Antun Palić, sin nekad popularnog igrača maloga nogometa, a nakratko i Dinama, Josipa Palića.

U novije je doba pažnju privukao i Zvonko Pamić, koji je, baš kao i njegov otac Igor nosio plavi dres.

Zapažene uloge imali su i tata i sin Halilović. Sejad je bio u srcu veznoga reda u prvom Dinamovu naslovu u HNL-u 1993. godine, dok su sinu Alenu u mlađim danima, po nogometnom profilu, znanju, vještini i potencijalu, mnogi najavljivali veliku svjetsku karijeru

I Jovićevićev asistent u stručnom stožeru Dinama II, Domagoj Kosić, također ima plavi obiteljski background. Otac Vladimir igrao je za Dinamove juniore, sam je Domagoj bio u prvoj momčadi plavih, a u mlađim je kategorijama nastupao i Domagojev sin Filip.

Komentiraj