JOVANOVIĆ: “Vlada je pala na ispitu borbe protiv korupcije”

Saborski zastupnik SDP-a i predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje suzbijanja korupcije u Hrvatskom saboru Željko Jovanović u četvrtak je kazao da indeks percepcije korupcije za 2019. godinu koji bilježi pad Hrvatske za tri mjesta, zajedno s izvješćem Europske komisije, potvrđuju da je Vlada pala na ispitu borbe protiv korupcije.

“Nakon 2015., kada je Hrvatska u mandatu vlade Zorana Milanovića s 51 bodom prvi i jedini put izašla iz kruga korumpiranih zemalja, svake sljedeće godine rezultat je sve lošiji”, priopćio je Jovanović o dodao da je i Europska komisija u posljednjem izvješću negativno ocjeniila borbu Vlade Andreja Plenovića s korupcijom. “Navode da je borba protiv korupcije, pogotovo na lokalnoj razini i u javnim poduzećima jedna od glavnih reformskih mjera koja nedostaje Hrvatskoj”, poručio je.

Jovanović smatra da će negativni trend u percepciji korupcije ubrzati odlazak mladih i obrazovanih iz Hrvatske, koji u raznim anketama govore da je korumpiranost društva jedan od ključnih razloga zašto ne vide budućnost u Hrvatskoj. Zaključio je da je prema izvješću Europske komisije i najnovijem indeksu percepcije korupcije Vlada Andreja Plenkovića potpuno pala na ispitu borbe protiv korupcije.

INDEKS PERCEPCIJE KORUPCIJE: Hrvatska pala za tri mjesta

SDP-ovac se osvrnuo i na korupcijske afere koje se u javnosti povezuju s HDZ-om, ali i na Plenkovićevu suradnju sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. “Uzalud Plenković tvrdi da HDZ-u nitko neće lijepiti etiketu korupcije kad je njegov glavni saveznik gradonačelnik kojem je potvrđena uskočka optužnica za brojna koruptivna nedjela, kad je polovica njegovih ministara morala otići iz Vlade upravo zbog sumnji na sukob interesa i korupciju, kad njegov ministar zdravstva dobiva novi nadimak doktor Haus jer tako očito mulja s nekretninama i sav je fokusiran samo na građevinski dio poslova u resoru zdravstva”, poručio je.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]