JOVANOVIĆ: “Uvaženi rektor Boras je veliki stručnjak za digitalne tehnologije”

Gost Newsrooma N1 bio je profesor Neven Jovanović, predloženi kandidat za novog dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji je komentirao situaciju u kojoj ga rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras odbija potvrditi za novog dekana.

Jovanović kaže, danas je održana elektronska sjednica Senata Sveučilišta na kojoj bi njegov program treba biti odbijen, no rezultate ne zna.

“Sjednica se odigravala dopisno, glasove smo slali elektronskom poštom, a ne znam koji su rezultati. Bilo je rečeno da ćemo ih dobiti no ne i kada. Od petka sam dosta razmišljao zašto je tako organizirana, s jedne strane zato što je uvaženi rektor veliki stručnjak za digitalne tehnologije. Zaključio sam da bi Senat trebao funkcionirati kao svojevrsni parlament, no kako je jedan novinar napisao, danas nismo imali parlamentarnu demokraciju, već parlamentarnu dekoraciju”.

Boras Jovanoviću zamjera što je u programu pohvalio dosadašnje vodstvo fakulteta čiji rad smatra nezakonitim. Jovanović se pita, kakve veze ima program budućeg dekana s radom sadašnje uprave.

“Zadatak rektora je da nadzire pravilnost i zakonitost sastavnica, ako je primijetio neke nepravilnosti zadatak mu je bio da reagira, ako su tolike da bi nanijele štetu Sveučilištu, onda je trebalo suspendirati upravu. To se nije dogodilo, tako da mi nije jasno koliko su ozbiljne te nepravilnosti koje mi se predbacuju. Od mene se tražilo da sam morao proklamirati neslaganje sa sadašnjom upravom, na neki način rektor govori kako treba izgledati program za dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu”.

Jovanović je imao primjedbe da članovi Senara nisu mogli vidjeti njegov program koji, uz obrazloženje uskrate suglasnosti, nije bio dostupan u materijalima za Senat. Stoga se javio članovima Senata s jednom molbom: da pročitaju njegov program koji je javno dostupan. Oni koji su mu se javili su obećali da će ga pročitati. Jovanović vjeruje da ga je pročitalo svih 70 članova Senata zagrebačkog Sveučilišta.

“Zanimljivo je da nisam imao načina stupiti u kontakt s tim ljudima jer kao članovi Senata dobivaju obavijesti preko mailing liste koja je jednosmjerna, ne mogu slati poruke mogu ih samo dobivati. Ispostavilo se da neki od dekana nemaju telefone svih dekana sastavnica. Na ovom Sveučilištu je bitno da sva komunikacija ide preko jedne točke”, smatra Jovanović.

Komentiraj