JOVANOVIĆ: “Imovinu stečenu korupcijom treba odmah oduzeti”

Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u petak su gostovali na HRT-u, gdje su komentirali borbu protiv korupcije.

Bošnjaković je rekao da borba protiv korupcije nije stvar samo Vlade, već svakog pojedinca i cijelog društva. “To je i stanje svijesti društva da je korupcija nešto što je nepoželjno i štetno i to je po meni odlučujuće”, kazao je ministar.

“To nije pitanje broj jedan u tome je li Sabor donio taj kodeks ili ne. Neupitno je da ga treba donijeti, ali sva ova pitanja koja se postavljaju u tom kodeksu zapravo su regulirana na druge načine kroz druge zakone”, poručio je Bošnjaković.

Jovanović je rekao da je u posljednjih pet godina borba s korupcijom u Hrvatskoj izgubila dah te da je i indeks percepcije korupcije sve lošiji. “Najslabija karika u ovom mandatu bila je najprije Vlada i njezin način suprotstavljanja korupciji, a potom Hrvatski sabor. Politička korupcija koja je sa žetončićima osigurala opstanak ove Vlade je nešto najgore što se moglo dogoditi Hrvatskom saboru, koji je zbog toga potpuno izgubio svoj legitimitet i ugled u hrvatskom društvu”, istaknuo je-

Jovanović je dodao da bi se sva imovina stečena korupcijom trebala apsolutno istog trenutka oduzeti.

Što se zakona o porijeklu imovine tiče, Bošnjaković je rekao da veća imamo institute i tijela koja prate primanja i prihode i koja imaju alate za postupanje. “Međutim, iz doba socijalizma onaj zakon o porijeklu imovine, već smo imali na sceni u onom bivšem sustavu, to je zapravo bilo nešto potpuno neracionalno i nerazumno”, rekao je Bošnjaković.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]