JOVAN MARJANOVIĆ: ‘Sarajevo Film Festival bio je i ostao platforma za jugoistočnu Europu’

Jovan Marjanović, novi direktor Sarajevo Film Festivala koji će se od 12. do 19. kolovoza održati 28. put, govori o ovogodišnjem bogatom izdanju koje donosi 235 filmova iz 62 zemlje u 19 festivalskih programa te o brojnim gostima iz samog vrha europske i svjetske kinematografije

Od 12. do 19. kolovoza 28. put održat će se Sarajevo Film Festival. Ovogodišnje bogato izdanje donosi 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa, od toga 51 premijeru filmova iz regije u četiri natjecateljske selekcije, što Sarajevo Film Festival čini najvećom prezentacijom kinematografije jugoistočne Europe. Kao i svake godine, osim velikog broja filmova, festival nudi i bogat konferencijski program, Masterclassove s Paulom Schraderom, Sergejem Loznicom, Rubenom Östlundom, Arijem Folmanom, Jasmilom Žbanić, Michaelom Winterbottomom, kao i prezentaciju televizijskih serija. U tih tjedan dana Sarajevo će, kao i svake godine u to vrijeme, živjeti punim plućima, jer će osim filmskih projekcija, ponuditi i dobru zabavu u cijelom gradu i u posebnoj atmosferi zbog koje na Festival svake godine dolazi sve više gostiju.

Kao što je rekao predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda, “Sarajevo Film Festival tradicionalno predstavlja vrhunac turističke sezone u Kantonu Sarajevo i od Turističke zajednice Kantona Sarajevo prepoznat je kao nezaobilazan dio turističke ponude i jedan od najznačajnijih kulturnih i društvenih događaja u cijeloj regiji, koji privlači rekordan broj posjetitelja“.

Ove godine došlo je i do smjene generacija na čelu Festivala; osnivač i dugogodišnji direktor SFF-a Mirsad Purivatra odlučio je nakon 27 godina operativni dio vođenja Festivala predati mlađima.

‘Počasno srce Sarajeva dobit će i Ruben Östlund, čiji film ‘Trokut tuge’ otvara ovogodišnji Sarajevo Film Festival i koji je već dobio Zlatnu palmu na Festivalu u Cannesu’

Novi direktor Sarajevo Film Festivala je Jovan Marjanović, koji je karijeru u kinematografiji započeo 1999. kao tehnički i programski koordinator Sarajevo Film Festivala. Od 2003. do 2007. bio je izvršni direktor koprodukcijskog marketa CineLink.

Od 2006. obavlja funkciju nacionalnog predstavnika Bosne i Hercegovine u Upravnom odboru Fondacije Vijeća Europe za podršku europskoj kinematografskoj koprodukciji Eurimages. Jedan je od savjetnika za Torino Film Lab, filmski fond vezan uz Torino Film Festival. Magistrirao je 2008. menadžment sa specijalizacijom za filmsku industriju na Cass Business School Sveučilišta u Londonu. Producirao je niz nagrađivanih dokumentarnih, kratkih i igranih filmova, među kojima su “Deset u pola”, “Koncentriši se, baba”, “Mostovi Sarajeva”, “1395 dana bez crvene” itd.

Predaje na Odsjeku za produkciju i menadžment Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Bio je član Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju od 2011. do 2016., a posljednjih godina rukovodio je Odjelom za industriju Sarajevo Film Festivala i bio njegov kodirektor. Uoči svečanog otvaranja Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović dao je intervju tjedniku Nacional.

NACIONAL: Od ove godine postali ste direktor Sarajevo Film Festivala. To je, na neki način, smjena generacija. Iako ste vi dijete Festivala, je li do te promjene došlo iznenada, jeste li bili spremni?

Nije do te promjene došlo iznenada. Na Festivalu sam već skoro 25 godina. Posljednje dvije godine radio sam uz Miru kao kodirektor Festivala. U ovako velikim organizacijama uvijek su dva načina kada dođe do promjene u rukovodećim pozicijama – ili se angažira netko izvana ili unutar same organizacije. Mi smo uvijek radili na stvaranju vlastitog kadra. Tako da promjena koja se tiče direktorske pozicije nije jedina unutar organizacije. Generacije koje su vođene Mirinom energijom, znanjem i iskustvom, mi koji smo godinama s njim radili, danas imamo veće odgovornosti unutar same organizacije. Kvalitetan rad, liderstvo koje se gradi godinama i posvećenost poslu neke su od odrednica i kada je u pitanju raspodjela posla unutar same organizacije.

Marjanović s irskim glumcem Michaelom Fassbenderom koji je 2011. na festivalu proslavio rođendan. FOTO: Sarajevo Film Festival

NACIONAL: Srce i duša SFF-a godinama je bio Mirsad Purivatra, njegov osnivač i dugogodišnji direktor. Je li on ostao na nekoj funkciji?

Naravno. Miro je predsjednik Udruženja Obala Art Centra, koje je osnivač i organizator SFF-a, i kao takav naravno da ostaje uz Sarajevo Film Festival.

NACIONAL: Koliko je ove godine izmijenjen koncept – jeste li unijeli neke novitete ili se držite tradicije?

Sarajevo Film Festival poznat je po svojoj dosljednosti, integritetu u odabiru filmova i – nadam se da ne zvučim neskromno – izvrsnosti u poslu. Naš cilj, od prvih dana kada je Festival nastao, bio je ljudima prikazati najinteresantnije nove filmove iz cijeloga svijeta kojima oni jednostavno nisu imali pristup, jer nisu imali ni struje, a kamoli filmskih distributera, no bilo je potpuno jasno da je kultura, pa time i film, ustvari nasušna ljudska potreba. To je cilj kojem se svake godine vraćamo, bez obzira na činjenicu da su se nominalni uvjeti na sreću promijenili. Drugi cilj je bio pomoći izgradnju i razvoj bosanskohercegovačke, ali i regionalne post-jugoslavenske kinematografije, a treći povezati bh. i regionalnu kinematografiju s ostatkom svijeta. Ta tri cilja – prikazivanje najboljih filmova u najboljim uvjetima, razvoj bh. kinematografije i povezivanje regije s ostatkom svijeta, kroz filmske programe Festivala te programe CineLink i Talents Sarajevo – naša su misija. Vrijeme, naravno, donosi nove promjene, promjene u načinu prikazivanja i gledanja filmova. Možemo ponosno reći da smo i u tom dijelu postavljali standarde. Ono što je ostalo nepromijenjeno jesu vjernost i odanost našoj misiji i, naravno, iskustvo zajedničkog gledanja filmova u posebnoj festivalskoj atmosferi, u Sarajevu. Ove godine imamo predfestivalsku projekciju 11. kolovoza u Ljetnom kinu Coca–Cola u 20.30 sati. Bit će prikazana radna verzija filma Jasmile Žbanić, uz besplatan ulaz i uz poziv svima da sudjeluju u završavanju ovog filma. Jasmila Žbanić i produkcija DEBLOKADA tragaju za filmskim arhivom, fotografijama i pričama o Emeriku Blumu, legendarnom direktoru Energoinvesta i gradonačelniku Sarajeva, te zajedno pozivamo građane da sudjeluju u završetku tog filma.

‘Ove godine je selekcijski tim pod vodstvom Izete Građević pogledao 751 film: 160 dugometražnih, 211 dokumentarnih, 240 kratkih i 140 studentskih filmova’

NACIONAL: Tko je sve radio na selekciji filmova, kada je selekcija započela i koliko ima ukupno filmova, a koliko u glavnom programu dugometražnih, koji je uvijek najzanimljiviji?

Na selekciji filmova radi naš selektorski tim koji je ove godine – pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala – pogledao 751 film: 160 dugometražnih igranih, 211 dokumentarnih, 240 kratkih i 140 studentskih. U Natjecateljskom programu igranog filma je osam filmova, od kojih će četiri imati svjetsku, a četiri filma regionalnu premijeru. U ovogodišnjem programu publika ima priliku pogledati 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa, od čega 51 premijerno prikazani film iz naše regije u četiri natjecateljske selekcije čini Sarajevo Film Festival najvećom prezentacijom kinematografija jugoistočne Europe na svijetu.

NACIONAL: Iz kojih sve zemalja dolaze filmovi u glavnom programu dugometražnih i ima li među njima i neki hrvatski film?

Natjecateljski program obuhvaća filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbajdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Cipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Turske i Ukrajine. Iz Hrvatske je u Natjecateljskom programu igranog filma u konkurenciji film Juraja Lerotića ‘’Sigurno mjesto’’ te koprodukcija Dominika Menceja ‘’Jahači’’.

NACIONAL: Tko je sve u žiriju?

U žiriju je dobitnik Srca Sarajeva za najbolji igrani film prošlogodišnjeg Sarajevo Film Festivala ‘’Konačna sloboda’’ Sebastian Meise, producentica Lucille Hadžihalilović, producent iz Izraela Katriel Schory, redateljica Antoneta  Alamat Kusijanović – koja je sa svojim filmovima, kao i sudionica programa Talents Sarajevo, već dugo, mogu slobodno reći, dio Sarajevo Film Festivala, prošle godine smo prikazali i njen najnoviji film ‘’Murina’’, a na Festivalu je prikazan i višestruko nagrađivani film ‘’U plavetnilo’’. U žiriju je i glumac Milan Marić, između ostalog poznat i po ulozi Tome u filmu Dragana Bjelogrlića.

‘Sarajevo Film Festival bit će i ove godine jedinstveni praznik filmske i televizijske umjetnosti’, poručio je direktor Marjanović. FOTO: Sarajevo Film Festival

NACIONAL: Kao i svake godine, bit će podijeljeno nekoliko nagrada Počasno Srce Sarajeva – tko su dobitnici?

Ruben Östlund – čiji film „Trokut tuge“ otvara ovogodišnji Sarajevo Film Festival i koji je dobio Zlatnu palmu na Festivalu u Cannesu, a u čijoj je produkciji sudjelovao i Obala Art Centar iz Sarajeva, zatim američki glumac, redatelj, dramski pisac i autor Jesse Eisenberg, nominiran za Oscara, pa scenarist, redatelj i producent Sergej Loznica, čija će retrospektiva filmova u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti biti prikazana u programu Posvećeno / Tribute to, i američki redatelj i scenarist Paul Joseph Schrader. Neka Počasna Srca dugujemo i Madsu Mikkelsenu, danskom glumcu koji je to priznanje dobio na 26. SFF-u, a bit će mu uručeno na ovogodišnjem Festivalu.

NACIONAL: Kakva je važnost Sarajevo Film Festivala na ljestvici europskih festivala? Koliko je filmovima iz regije važno imati premijeru baš u Sarajevu?

Sarajevo Film Festival je platforma za regiju jugoistočne Europe i cilj mu je prikazati najkvalitetnije i najzanimljivije filmove te filmovima koji tu startaju pružiti najbolje moguće uvjete na ovom tržištu, ali i za proboj na druga tržišta i u tome ne zaostajemo za najvećim festivalima kada je u pitanju većina filmova iz regije jugoistočne Europe.

NACIONAL: Kojim filmom otvarate, a kojim zatvarate SFF?

Festival otvara već spomenuti film „Trokut tuge“, a zatvara svjetska premijera filma ‘’Praznik rada’’ Pjera Žalice.

NACIONAL: Rekli ste da će na Festivalu gostovati danski glumac Mads Mikkelsen kao prošlogodišnji dobitnik Počasnog Srca Sarajeva – zašto je dobio to priznanje i koji će njegov film biti prikazan?

U Ljetnom kinu Coca-Cola prikazujemo film ‘’Lov’’ Thomasa Vinterberga, u kojem Mikkelsen igra jednu od glavnih uloga. A zašto? Svojim talentom, karizmom i ulogama koje je utjelovio Mikkelsen je sigurno obilježio filmsku umjetnost.

‘Na festivalu sam već skoro 25 godina. Posljednje dvije godine radio sam uz Mirsada Purivatru kao kodirektor Festivala. On, naravno, ostaje uz nas i Sarajevo Film Festival’

NACIONAL: Tko od svjetskih zvijezda sve dolazi?

Naša publika, gosti, svjetske zvijezde… uvijek ističem da sve to čini Festival takvim kakav je danas. Svi su ovdje dobrodošli, osjećaju gostoprimstvo, svi vole doći i vratiti se u Sarajevo. Spomenut ću samo program Masterclassa s Paulom Schraderom, Sergejem Loznicom, Rubenom Östlundom, Arijem Folmanom, Jasmilom Žbanić, Michaelom Winterbottomom, tu je i prezentacija najboljih TV serija, a na Festival dolaze najveće regionalne zvijezde, pretpremijere i premijere regionalnih i domaćih naslova, projekcije u Mostaru i u drugim gradovima… Sve to učinit će Sarajevo Film Festival jedinstvenim praznikom filmske i televizijske umjetnosti.

NACIONAL: Osim u velikom Ljetnom kinu Coca-Cola, na kojim će se sve lokacijama moći gledati filmovi?

Taj prostor Ljetnog kina doista je fantastičan, tamo u publici može biti preko 3000 ljudi i to je poseban doživljaj, osobito nakon svih ograničenja s kojima smo se suočavali 2020. kada je festival išao samo online, a onda i lani kada do zadnjeg trenutka nismo znali kako će se situacija razvijati. Inače, programi Festivala prikazuju se na više od 20 lokacija u Sarajevu, ali projekcije ćemo imati i u Mostaru, a poslije toga u još nekim gradovima BiH kao što su Jajce i Gradačac.

NACIONAL: Nakon dvije godine korone ljudi su željni projekcija u velikim kinima, zabave, šušura, druženja. Hoće li svega toga opet biti u Sarajevu?

Po svemu što vidimo, hoće. Očekuje nas veliki festival, radujemo se publici, gostima, predstavnicima medija iz cijeloga svijeta i trenucima za pamćenje s 28. Sarajevo Film Festivala.

Komentiraj